До 20% рослин кукурудзи пошкодив стебловий метелик

17 вересня 2021 101 0
До 20% рослин кукурудзи пошкодив стебловий метелик

На більшості площ кукурудзи 2-20% рослин, 3-10% качанів пошкоджені гусеницями стеблового (кукурудзяного) метелика. Повідомляє Kurkul.com, згідно з даними Держпродспоживслужби.

Гусениці шкідника закінчують живлення та опускаються на зимівлю у нижню частину стебла рослини. Гусениці другої генерації стеблового метелика розвиваються на диких товстостеблих рослинах і на зрошувальних полях.

«У Степу на качанах кукурудзи пізнього посіву доживлюються гусениці бавовникової совки. Пухирчасту та летючу сажки виявляли на 2-5% рослин. Фузаріозом уражено 1-6% (Вінницька, Волинська, Дніпропетровська, Закарпатська, Кіровоградська, Одеська, Полтавська, Тернопільська) качанів. Бактеріозом охоплено 1-4% (Дніпропетровська, Тернопільська обл.) качанів кукурудзи», — зазначається у звіті Держпродспоживслужби щодо фітосанітарного моніторингу сільгоспкультур за 16 вересня.

Низький зріз стебла при збиранні, подрібнення і заорювання післязбиральних решток кукурудзи знизить зимуючий запас шкідників і збудників хвороб. Для зменшення ураження качанів фузаріозом та іншими пліснявими грибами рекомендується збирання урожаю в стислі строки, уникання механічного травмування зерна та підсушування його до вологості не вище 16%.

Читайте також: До 60% посівів сої заселено шкідниками

Виконано за допомогою Disqus