На Одещині розорюваність земель становить понад 80%

18 вересня 2021 856 0
На Одещині розорюваність земель становить понад 80%
Kurkul.com

Через неправильну систему землеробства в Україні ґрунти втратили значну частину гумусу, найродючіші в світі чорноземи перетворилися в ґрунт із середнім рівнем родючості й продовжують погіршуватися. Зокрема, такий підхід до родючості призведе до подальшого загострення проблеми в Одеській області.

Про це розповів голова Одеської ОДА Сергій Гриневецький, інформує Zemelka.ua.

За його словами, по-перше, до виснаження ґрунтів призводить їх інтенсивне використання.

Фахівці встановили, що розорюваність земель в Одеській області дуже висока і становить понад 80%. Для переходу на екологобезпечне землеробство потрібно частину орних земель вивести з обробки під ліс, луки, пасовища, водойми, заповідні та рекреаційні зони.

«І ще один фактор, який нині добиває наші чорноземи, — норми внесення мінеральних добрив», — додав посадовець.

Як зазначив Сергій Гриневецький, фахівці рекомендують, в землеробстві Одеської області, в сівозмінах вводити посіви багаторічних трав, зернобобових культур, сидеральні пари. Як органічні добрива використовувати солому та пожнивні залишки інших культур з метою поліпшення балансу гумусу і поживних речовин в ґрунтах області.

Читайте також: В Україні укладено понад 17 тисяч земельних угод

Земельний фонд регіону становить 3,3 млн га. Сільськогосподарські угіддя — 2,6 млн га, з них:

  • рілля — 2,1 млн га;
  • багаторічні насадження — 90,9 тис. га;
  • сіножаті, пасовища — 406 тис. га.

«На жаль, в Одеській області поступово втрачаються ресурси гумусу в ґрунті через те, що обробка ґрунту не відповідає поточному моменту і сформована на основі 4 культур (пшениця, ячмінь, соняшник, ріпак) і введена неправильна структура посівних площ. Через це кожні 5 років ми втрачаємо 0,4-0,5% гумусу. Зараз чорноземи області мають 3,5-4% гумусу, а раніше — було 6%», — додав голова ОДА.



 

Виконано за допомогою Disqus