Фермерам розповіли про рентабельність вирощування маку

28 вересня 2021 255 0
Фермерам розповіли про рентабельність вирощування маку

Українському аграрію для вирощування маку потрібно отримати ліцензію, оскільки він має наркотичні властивості. При цьому рентабельність вирощування маку досягає 400%. Про це розповів генеральний директор підприємства «Мак України» Юрій Грей в матеріалі «Убивча краса. Як Афганістан став світовим центром вирощування опіумного маку» на Latifundist.com.

«На культивування 1 га маку з моменту посіву до збирання з виплатою паїв йде близько $550. За два місяці державної охорони (з липня до середини серпня) — ще близько $700», — розповів Юрій Грей.

Він нагадав, що у 2016 р. Кабмін видав постанову, в якій говориться, що охороною полів можуть займатися приватні охоронні фірми. З досвіду Юрія Грея, ефективність таких фірм у два рази вища, ніж держохорони. Тоді ж собівартість вирощування маку знизилася. Але через два роки вийшла ще одна постанова Кабміну, згідно з якою при подачі документів на посів маку Нацполіція не видає дозвіл без договору з держслужбою охорони МВС. Собівартість вирощування маку знову зростає.

За словами Юрія Грея, наразі це основна проблема, через яку українські аграрії не хочуть сіяти мак. У 2002 р. під мак було відведено 3 тис. га площ, у 2003 р. — 10 тис. га, у 2006 р. — 18 тис. га. У період з 2010 по 2011 рр. виробництво маку скоротилося, але вже у 2014 р. знову почало збільшуватися. І знову спад виробництва у 2019 р.

«У цьому році під посівами маку понад 2,5 тис. га, при потребі України 4 тис. т в рік. Якщо раніше ми були основним конкурентом Чехії на європейському ринку, то сьогодні українська кондитерська промисловість практично повністю утримується за рахунок чеського маку», — пояснив він.

Як розповів генеральний директор підприємства «Мак України», мак в Україні можна вирощувати в усіх регіонах, навіть у посушливих, якщо дотримуватися технології. Витрати на 1 га становлять близько $1200 (з урахуванням держохорони).

«Врожайність нашого сорту Грей  1-1,1 т/га. Ціна за 1 кг маку сьогодні близько $3. Виходить, що з 1 т фермер отримує $3 тис. Ось вам і рентабельність 300%. Якщо прибрати з цього ланцюжка оплату за послуги держохорони, то рентабельність зросте до 400%», — резюмував він.

Читайте також: Названо область-рекордсмен за показником врожайності кукурудзи

Виконано за допомогою Disqus