В Україні ягідники отримали рекордні прибутки від вирощування малини

28 вересня 2021 1702 0
Малина
Малина

Цьогоріч українські ягідники отримали рекордні прибутки від вирощування малини. Влітку ціна ягоди піднялась до рекордних 75-90 грн/кг, що навіть перевищило вартість лохини, яка вважається найдорожчою ягодою в Україні. Про це розповів економіст ФАО Андрій Ярмак, повідомляє Укрінформ.

«Навіть для заморожування садівники продавали ягоди майже по 75 грн/кг, що вдвічі дорожче, ніж в період масового вирощування малини в Україні кілька років тому. Сезон ягоди ще триває, але, вочевидь, він буде найкращим в історії для тих, хто вирощує малину у нашій країні», — зазначив Андрій Ярмак.

Експерт пояснив, що таке стрімке зростання ціни пояснюється кількома факторами, один з яких скорочення врожайності малини в ключових країнах-виробниках через несприятливі погодні умови. Також попередній малиновий бум-2017-2018 рр., призвів до різкого падіння цін на ягоду тому  багато виробників зменшили площі.

«Чимало аграріїв після провального малинового сезону 3 роки тому вирізали плантації не сподіваючись на прибуток. Тож виграли від цінових коливань найстійкіші. А ще на цінах позначилися дефіцит робочої сили та її вартість в умовах пандемії COVID-19. Не останню роль для утримання на піку ціни на малину зіграло значне нарощування протягом кількох останніх років потужностей із заморожування ягід в Україні», — пояснив експерт.  

Читайте також: Науковці презентували нові сорти лохини зі збільшеною врожайністю

Виконано за допомогою Disqus