В окремих областях ранні сходи озимих колоскових заселяють злакові мухи та попелиці

28 вересня 2021 880 0
В окремих областях ранні сходи озимих колоскових заселяють злакові мухи та попелиці

У Вінницькій, Полтавській та Чернігівській областях ранні сходи озимих колосових культур в допороговій чисельності заселяють та пошкоджують злакові мухи (шведська, чорна пшенична, гессенська), попелиці, цикадки, хлібні блішки. Про це свідчать дані фітосанітарного моніторингу Держпродспоживслужби, інформує Kurkul.com.

Осередково на падалиці зернових в Запорізькій, Луганській, Одеській, Херсонській областях та на сходах озимини у Луганській області розвиваються  імаго та личинки хлібної жужелиці (0,2-2 екз. на кв.м), гусениці озимої совки, які пошкодили 1-3% рослин.

«Для попередження пошкодження сходів цими фітофагами та іншими ґрунтовими шкідниками рекомендовано проводити передпосівну обробку насіння дозволеними інсектицидними протруйниками. За теплої погоди на озимій пшениці у фазі сходи - 3-й листок та порогової чисельності личинок туруна 1-2, на початку кущіння 2-3 і більше та 2-3 екз. на кв.м гусениць озимої совки проводять крайові або суцільні обробки посівів дозволеними до використання інсектицидами», — радять експерти.

Згідно з інформацією, у Лісостепу та Поліссі 1-12, макс. 20-43% рослин падалиці пшениці (Вінницька, Київська обл.) уражено борошнистою росою, септоріозом, гельмінтоспоріозом, подекуди бурою листковою іржею, які будуть джерелом інфекції для посівів озимих зернових під урожай 2022 року. Варто мати на увазі, що вищезгадані збудники хвороб уражатимуть передусім нетоксиковані сходи культури, які вимагатимуть хімічного захисту.

Читайте також: На Волині запровадили карантин через поширення амброзії та американського білого метелика

Виконано за допомогою Disqus