Добрива можуть подорожчати на 40% — прогноз

28 вересня 2021 2969 0
Добрива можуть подорожчати на 40% — прогноз
Depositphotos

Після невеликої стабілізації навесні 2021 р. зростання цін на ринку добрив продовжилося. Прогнозується, що вартість добрив на осінні польові роботи може зрости до 40%. Про це заявив народний депутат України Вадим Івченко, інформує AgroPolit.com.

Він зазначив, що аміачна селітра вже подорожчала з 10−11 тис. грн/т до 15−16 тис. грн/т, тому аграрії будуть зменшувати використання добрив, оскільки додатковий ефект від їх застосування не компенсує витрати на їх закупівлю.

«Сьогодні Україна критично не забезпечена добривами власного виробництва. Нагадаю, «Одеський припортовий завод» (ОПЗ), який виробляв карбамід, призупиняє свою роботу у зв'язку з ситуацією, що склалася на світовому і національному ринках природного газу. Також з жовтня деякі українські заводи-виробники добрив або істотно знизять виробництво до мінімуму, або будуть повністю зупиняти виробництво, адже газ займає понад 50% собівартості добрив. Тобто в найближчій перспективі нереально і знайти альтернативу — окремі національні уряди побоюються дефіцитів добрива, через що оголосили про заходи з обмеження їх експорту», — зазначив Вадим Івченко.

Він додав, що аграрний комітет вже відреагував на ситуацію прийнявши рішення звернутися до уряду з проханням взяти під контроль ввезення в Україну імпортних добрив.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою