Фахівець порекомендував інсектицид для надійного захисту озимого ріпаку

4 жовтня 2021 249 0
Фахівець порекомендував інсектицид для надійного захисту озимого ріпаку
UKRAVIT SCIENCE PARK

Озимий ріпак в осінній період надзвичайно сприйнятливий до пошкодження шкідниками. Таку думку висловили фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK.

Вони зазначають, що недостатній чи несвоєчасний інсектицидний контроль може спричинити зрідження посівів та значні втрати майбутньої врожайності культури.

«Своєчасне застосування інсектицидів в осінній період — важлива складова технології вирощування ріпаку озимого: поряд із якісним насінням, гербіцидними і фунгіцидними обробками, рістрегуляцією та оптимальним живленням цей захід відіграє важливу роль у стратегії захисту культури», — розповів керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

Зважаючи на сприятливі для поширення шкідників гідротермічні умови, які останнім часом складалися, сьогодні в різних регіонах України в посівах ріпаку відзначаються хрестоцвіті блішки, білани, несправжні гусениці ріпакового пильщика, білокрилки, попелиці, совки, молі та інші шкідники.

«Окрім фізичних пошкоджень, які ослаблюють рослини та призводять до зменшення площі листової поверхні чи навіть загибелі рослин, деякі шкідники здатні негативно впливати й на зимостійкість: наприклад, личинки стеблового прихованохоботника пошкоджують стебла, що заважає культурі накопичити достатньо поживних речовин і суттєво знижує її шанс на успішну перезимівлю. Крім того, до місць пошкодження шкідниками можуть проникати хвороби та уражувати посіви. Тому за такої ситуації необхідно проводити ретельний моніторинг посівів і, за необхідності, застосовувати інсектицидні препарати», — додав експерт.

Для надійного та пролонгованого захисту посівів ріпаку озимого від комплексу небезпечних шкідників Олександр Мигловець рекомендує застосувати двокомпонентний контактно-системний інсектицид Венон (клотіанідин, 200 г/л + альфа-циперметрин, 100 г/л).

Читайте також: Дослідження ґрунту на комплекс показників потрібно проводити мінімум раз на 2 роки — експерт

Клотіанідин у його складі володіє вираженою системною дією. Потрапивши до організму шкідника контактним або кишковим шляхом та досягнувши нервової системи, він блокує постсинаптичні холінергічні рецептори, викликаючи перезбудження нервових клітин, параліч і загибель.

Альфа-циперметрин володіє контактною дією. Ця діюча речовина порушує проникність клітинних мембран і виступає інгібітором натрієвих каналів, в результаті чого відбувається надлишкове виділення ацетилхоліну під час проходження нервових імпульсів через синаптичний ланцюжок, і шкідник гине від сильного нервового перезбудження.

Таке поєднання діючих речовин із різними механізмами дії забезпечує одночасно швидкий «нокаут-ефект» і тривалий період захисної дії та попереджує появу у шкідників резистентності.

«Венон забезпечує високу ефективність дії проти широкого спектра шкідників, як сисних, так і листогризучих, в тому числі й і стійких до піретроїдів. Він надійно захистить ваші посіви ріпака озимого від стеблового капустяного прихованохоботника, пильщика, хрестоцвітих блішок та інших шкідників. А завдяки системній дії захист розповсюджується навіть на нові прирости рослин. Тож ваші посіви гарантовано будуть надійно та тривало захищені від комплексу шкідників», — додав Олександр Мигловець.

Виконано за допомогою Disqus