Підприємства ведуть боротьбу за молоко з ферм — експерт

5 лютого 2016 97 0
Три основні проблеми гальмують розвиток молочної галузі
kachestvo.ruТри основні проблеми гальмують розвиток молочної галузі

Три основні проблеми гальмують розвиток молочної галузі, заявив в інтерв'ю Аgronews генеральний директор ТОВ «Молочна компанія «Волошкове поле» Андрій Табалов.

За його словами, по-перше, це виробництво якісної молочної сировини, тобто селянського молока, або молока від фермерських господарств. Якщо Україна виробляє близько 11 млн т молока у рік, то фермерське молоко становить лише близько 30% із них, решта — це молоко населення, яке не має умов для виготовлення якісної сировини.

«Молочні підприємства ведуть конкурентну боротьбу за великі фермерські господарства або колгоспи, в яких можна закуповувати молоко. А менш якісна продукція може використовуватися у виробництві сухих молочних продуктів, де якість не так важлива», — зазначив він.

По-друге, на його думку, щоб зламати цю тенденцію потрібна ефективна державна політика: стабільність економіки, дешеві кредити, залучення інвесторів.

«Це прості речі, які повинні діяти у будь-якій сфері економіки України. До 2010 року були великі проекти і інвестиції у крупно-товарні ферми, завдяки яким ситуація принаймні не була такою катастрофічною як сьогодні. Цю сферу треба розвивати, займатися молочними кооперативами», — вважає експерт.

Також додає, що оскільки населення поставляє багато молока — треба працювати над підвищенням його якості. Такі проекти діють в Україні, однак, на жаль, не охоплюють більшість населених пунктів. Крім того, в Україні повинне бути ефективне законодавство у плані захисту якості продукції.

«І по-третє, відсутність ефективного лобіювання інтересів молочних підприємств за кордоном і всередині країни. Це могла б бути і пропаганда здорового способу життя, і якісної молочної продукції для забезпечення організму людей кальцієм. Поширювати цю практику треба в дитячих садах і школах», — вважає Андрій Табалов.

А щодо зовнішніх ринків, то органи державної влади повинні захищати наших виробників від імпорту, особливо несумлінного і лобіювати всіляко експортні ринки, підсумував він.

Виконано за допомогою Disqus