Аграрії скорочуватимуть застосування добрив через зростання цін — експерт

12 жовтня 2021 1129 0
Аграрії скорочуватимуть застосування добрив через зростання цін — експерт
Depositphotos

Через зростання цін на мінеральні добрива аграрії будуть змушені або зменшувати посівні площі, або вносити менше добрив. Така ситуація може призвести до скорочення обсягів виробництва і зростання цін на соціально значущі продукти. Про це розповів Роман Кравець, керівник LNZ Energo «LNZ Group» у матеріалі «Стрибок цін на азотні добрива, прогнози для агровиробництва на сезон-2022» на Superagronom.com.

«Ціна на добриво безпосередньо корелює з вартістю таких показників, як котирування газу й аміаку, які своєю чергою показують безперервне зростання. Високі ціни на природний газ вже змушують виробників замислюватися про зупинку роботи своїх заводів. Це ми можемо спостерігати на прикладі ОПЗ. Тому сподіватися на зниження цін на добрива, в тому числі азотні, явно не варто», — розповів фахівець.

І, за його словами, до кінця зими 2022 р. ситуація на ринку мінеральних добрив навряд чи зміниться, ціни будуть рости, аграрії у будь-якому разі будуть дивитися в бік скорочення закупівлі за всіма видами добрива, не лише із азотної групи.

«Тобто вже йдуть розмови про те, що аграріям доведеться значно скоротити застосування добрив і, можливо, посівні площі, що призведе до недобору врожаю в 2022 році. Фермери постануть перед вибором: або скорочувати площі посіву, або засівати стільки ж, але вносити менше добрив. Наслідком може стати неминуче скорочення обсягів виробництва і зростання цін на соціально значущі харчі. Це ж може відбитися і на експорті нашої с/г продукції», — пояснив Роман Кравець.

На його думку, ситуація несе загрозу продовольчій безпеці країни на майбутній сільськогосподарський рік, адже скорочення закупівель та внесення мінеральних добрив у ґрунт може призвести до зниження врожаю зернових, яке потягне за собою інші негативні явища в економіці та соціальному житті.

Нагадаємо, через стрибки цін на газ багато європейських виробників добрив були вимушені закрити власне виробництво.

Виконано за допомогою Disqus