Аграрії підвищать попит на вітчизняне насіння

5 лютого 2016 47 0
В Україні очікується зростання попиту на вітчизняне насіння
poradumo.pp.uaВ Україні очікується зростання попиту на вітчизняне насіння

В Україні очікується зростання попиту на вітчизняне насіння під яровий посів, повідомив аналітик зернових ринків Андрій Купченко, повідомляє «АПК-інформ».

За його словами, необхідність розширення площ під культурами ярового клину і зміни в оподаткуванні аграріїв підвищать попит на вітчизняне насіння в Україні.

Згідно з результатами опитування сільгоспвиробників, близько 88% аграріїв вже визначилися з вибором культур для компенсації недосіяних площ під озимим клином. Найбільш затребуваними яровими культурами стали: соняшник, площі під яким збираються збільшувати 70% опитаних аграріїв, кукурудза (59%) і ячмінь (43%). Відповідно з розширенням площ зросте і потреба у посівному матеріалі.

«Якщо для сівби ячменю 71% опитаних сільгоспвиробників воліють використовувати тільки українське насіння (у т.ч. і власного виробництва), то для вирощування соняшнику та кукурудзи в основному закуповують імпортні (82% і 77% аграріїв, відповідно)», — уточнив аналітик.

Також додав, що у той же час, зміни в оподаткуванні привели до зростання цін на імпортне насіння на 20%, що істотно знижує їх доступність і призведе до загального зростання виробничих витрат. Таким чином, може зрости попит на вітчизняний насіннєвий матеріал, що послужить стимулом для розвитку насінницької галузі в Україні.

Виконано за допомогою Disqus