В Україні може виникнути дефіцит гречаного меду

20 жовтня 2021 243 0
В Україні може виникнути дефіцит гречаного меду
Depositphotos

Через скорочення площ посівів гречки в Україні дефіцит гречаного меду. Таку думку висловив виконавчий директор Міжнародної асоціації гречки Сергій Громовий, передає uagit.tv.

За словами експерта, лише 24 країни світу займаються вирощуванням гречки. Найбільші виробники — Росія та Китай. Донедавна Україна була третьою у світі за площами посівів гречки і експортувала в Європу до 200 тис. т щорічно. Наразі Україну в цьому рейтингу випередили Казахстан та Польща.

Сергій Громовий додав, що загалом в Україні є близько 15 насіннєвих господарств, які займаються виробництвом якісного та медоносного насіння гречки. Адже не вся гречка може давати мед. Для прикладу, російська та канадська гречка є низьконектарною. Тож зараз, окрім дороговизни гречки, існує і дефіцит гречаного меду.

«А гречаний мед є одним із найякісніших медів. У нього діастазне число становить 31, в той час, як такі бренди як акацієвий мед має трохи менші показники. Чим вище діастазне число, тим мед вважається натуральнішим та кращим, в ньому більше поживних речовин», — пояснив експерт.

Нагадаємо, станом на 13 жовтня аграрії намолотили 94,8 тис. т гречки (86% до прогнозу) за врожайності 1,31 т/га.

Читайте також: Мінагро збирає заявки на субсидії виробникам гречки

 

Виконано за допомогою Disqus