На Хмельниччині вперше виявили небезпечного карантинного шкідника

27 жовтня 2021 2728 0
На Хмельниччині вперше виявили небезпечного карантинного шкідника

При проведенні систематичних обстежень державними фітосанітарними інспекторами Головного управління Держпродспоживслужби в Хмельницькій обл. у смт Теофіполь було вперше виявлено небезпечний карантинний організм — південноамериканську томатну міль (Tuta absoluta Meyr). Про це повідомили в пресслужбі Держпродспоживслужби.

Як зазначається, до України південноамериканську томатну міль завезли у 2010 р. з зараженими вантажами томатів, що надходили з Туреччини та Сирії. Вогнища шкідника на той час виявили в АР Крим та Одеській області.

«Поступово шкідник завойовує нові території і, станом на 1 січня 2021 р. площа ураження складає понад 1190 га. Цьому сприяє «пом’якшення» клімату, що провокує появу нових поколінь шкідника, який пристосувався до природніх умов нашої країни», — пояснили у відомстві.

Південноамериканська томатна міль (Tuta absoluta Meyr)

Головними рослинами-господарями південноамериканської томатної молі є томати. Крім них, міль може пошкоджувати всі види рослин з родини пасльонових (Solanaceae): баклажани, картоплю, перець, тютюн та дикорослі пасльонові такі, як дурман, паслін, дереза.

Цей шкідник здатний за дуже короткий термін знищити від 60% до 100% урожаю.

Біологічні особливості, здатність до швидкого розмноження та адаптації південноамериканської томатної молі сприяє швидкому поширенню шкідника в Україні.

Читайте також: З вантажем гречки до України завезли регульований шкідливий організм

Виконано за допомогою Disqus