Павловнія вдвічі продуктивніша за енергетичну вербу

28 жовтня 2021 14373 0
Павловнія
Павловнія

Енергетичні культури стають все більш актуальними у світі, а стрімкі коливання цін на традиційні енергоносії лише прискорюють розвиток технологій вирощування таких культур. Що вигідніше вирощувати в Україні — павловнію чи енергетичну вербу? Про це йдеться в матеріалі «Яку енергетичну культуру обрати для вирощування біопалива» на Kurkul.com.

Як зазначається, енергетична верба дає прибуток раз на три роки, а от отримати якісну деревину павловнії можна лише через 5 років. З 1 га енергетичної верби на третій рік можна отримати від 10 до 20 т сухої маси.

А от павловнія, хоча і потребує вдвічі більше капіталовкладень, ніж енергетична верба, по приросту біомаси вдвічі продуктивніша, ніж будь-яка інша культура — можна отримувати до 50 т/га.

«Саме тому павловнії немає рівних, якщо говорити про прибуток на низькопродуктивних, маргінальних землях. Щоб дати такий же об'єм деревини, як павловнія за 5 років, сосні чи дубу потрібно 50 років», — йдеться у матеріалі.

Читайте також: Енергетична верба потребує капіталовкладень лише в перший рік

Щодо капіталовкладень, то саджанець енергетичної верби коштує всього 1 грн. На 1 га під цією культурою доведеться витратити близько 15 тис. грн на саджанці та ще стільки ж на обробіток ґрунту, засоби захисту тощо.

Сьогодні на ринку іспанські саджанці павловнії можна придбати за €7-10/шт. Німецький насіннєвий матеріал стартує від €3. Українські саджанці обійдуться до €2.
Тож відчутно більші початкові капіталовкладення потребує павловнія — до 60 тис. грн/га для промислової плантації у 625 дерев/га, хоча є й варіанти з більшою густотою садіння.

Виконано за допомогою Disqus