Фермерам потрібні прямі дотації — експерт

8 лютого 2016 103 0
Держава повинна допомагати фермерам
gmoobzor.comДержава повинна допомагати фермерам

Держава повинна допомагати фермерам, таку думку у бліц-інтерв'ю Latifundist.com висловив президент Української аграрної конфедерації (УАК) Леонід Козаченко.

За його словами, є різні варіанти. Наприклад, цільова підтримка, коли держава може дотувати літр молока чи кілограм м'яса. Це дуже поширена практика. Можна також піти шляхом США. Там для того, щоб збільшити ринок споживання і попит на молоко, безкоштовно постачають молоко і молочну продукцію дітям до 4 класу.

«В Америці направляються десятки мільярдів доларів на закупівлю продовольства для того, щоб безкоштовно годувати дітей в школах. Але це не просто допомога дітям, а ще й пряма підтримка фермерів. Є ще багато способів, але всі вони так чи інакше пов'язані з прямим дотуванням виробників», — зазначив він.

Також додав, що у нас же виробник платить хабарі, оплачує високі кредитні ставки по позиках, у нас немає прямої підтримки аграрної галузі.

«Так як її ми скасовуємо, скасовуємо спецрежим ПДВ для аграріїв, мотивуючи це тим, що наша країна — одна з найбільших виробників у світі продовольства. Дійсно, ми багато експортуємо, конкуренція величезна, і багато країн з ринку Україна викидає. Але замість того, щоб підтримувати успіхи агросектора, уряд вирішує його додатково обтяжити податками», — підсумував Леонід Козаченко.

Виконано за допомогою Disqus