Більшість посівів озимих відстають у розвитку — аналітики

4 листопада 2021 641 0
Більшість посівів озимих відстають у розвитку — аналітики

Більшості посівів озимини відстають у розвитку на 1-2,5 тижні стосовно середніх багаторічних показників. Повідомляє Latifundist.com.

Масове кущіння рослин спостерігалося на вересневих посівах лише в окремих районах, тоді як за середніми показниками ця фаза розвитку відзначається 15-25 жовтня.

Зазначається, що розвиток озимих культур повільно відбувався у теплі дні та значно стримувався чи припинявся у дні, коли нічна температура знижувалася до морозів.

«Одночасно суха сонячна погода та значні амплітуди добової температури повітря були сприятливими для загартування рослин та зумовлювали формування достатньої їх морозостійкості. Тривалий дефіцит опадів, який спостерігається цієї осені загалом і особливо у жовтні (у багатьох областях жовтень виявився найсухішим за останні 20 років) зумовлював зменшення запасів вологи в ґрунті під озимими культурами», — наголосили експерти.

Однак, за словами аналітиків, невисокий рівень температури повітря, багато прохолодних і часом холодних днів, рясних рос та туманів не призвели до виникнення масштабної посухи.

Читати за темою: В Україні виявлена критична ситуація з посухою

Виконано за допомогою Disqus