На Рівненщині визначили причину затримки посівної кампанії озимих

9 листопада 2021 174 0
Посівна
Kurkul.comПосівна

Через перезволоження ґрунту в кінці вересня на Рівненщині затрималась посівна кампанія озимих культур під врожай 2022 року. Тому аграрії розпочали висівати озимину у середині першої декади жовтня, а у центральних районах — на початку третьої декади. Повідомили у Рівненському обласному центрі із гідрометеорології.

«Затримка посівної кампанії цього року була пов’язана із перезволоженням орного шару ґрунту впродовж вересня та очікуванням покращення агрометеорологічних умов», — прийшли до висновку синоптики.

Строки посіву озимини під врожай 2022 р. були близькими до торішніх, лише у північних районах озиме жито посіяно майже на декаду раніше. Порівняння агрометеорологічних умов дозволило дійти висновку, що минулого року на момент посіву на кожному конкретному спостережному полі запаси продуктивної вологи були на дещо вищому рівні. Ймовірно саме цим зумовлені відносно повільніші строки розвитку озимини у 2021 році.

Нагадаємо, раніше йшлося, що на Дніпропетровщині зійшло тільки 20% посівів озимини.

Агрометеорологічні прогнози свідчать про те, що цього року умови розвитку озимини до моменту припинення вегетації будуть «добрими», площа посівів у незадовільному стані орієнтовно складатиме 4-5%. Проте таких показників слід очікувати за умов посіву у першій декаді жовтня, раціонального застосування системи агротехнічних, агрохімічних заходів та поступового переходу погодних умов до зимового режиму.

Читайте також: В посівах озимого ріпаку активно поширюються хвороби

Виконано за допомогою Disqus