Українських садівників закликали кооперуватись

13 листопада 2021 98 0
Українських садівників закликали кооперуватись

В Україні ні один виробник яблук не зможе забезпечити ту кількість  продукції, яка передбачена одним європейським контрактом. Навіть господарства із 300-500 га яблуні не можуть налагодити постійний експорт яблук в потрібних кількостях. Тому єдиний вихід для українських садівників — це створення кооперацій. Таку думку висловила консультант з експорту Української плодоовочевої асоціації Валентина Лановенко в матеріалі «Аграрій повинен розуміти, що сусід — це не конкурент» на Kurkul.com.

«Якщо взяти яблука, то для виконання контракту з європейськими або іншими країнами, жодне наше велике господарство не зможе забезпечити ту кількість  продукції, яка потрібна європейському ринку. Продавати щось на ринку — це одна справа. Якщо вже ми говоримо про продаж у супермаркет, то там має бути сталий об’єм постійно. І один фермер не може його забезпечити», — розповіла експертка.

На її думку, українцям складно домовитися, кожен думає, що він головний. Проте практика кооперацій повинна виникнути в Україні за для налагодження експорту. Навіть господарства із земельним банком 300-500 га яблуні для експорту мають кооперуватися, і знаходити спільні точки співпраці. Для цього в країні створили законодавчу базу.

«В Україні прийнято закон про кооперацію. Сподіваюсь, він буде працювати і дасть юридичні можливості людям все правильно реєструвати. Раніше законодавство було настільки складним, що створити офіційно кооператив було практично неможливо. Аграрій повинен розуміти, що сусід — це не конкурент. Конкуренти — це, скажімо, поляки, які вирощують у 3 рази більше яблук, ніж ми», — зауважила Валентина Лановенко. 

Читайте також: Україна входить до ТОП-10 європейських країн за темпами збільшення органічних земель

 

Виконано за допомогою Disqus