Названо найперспективніший ринок збуту для українських фруктів та ягід

16 листопада 2021 220 0
Названо найперспективніший ринок збуту для українських фруктів та ягід

Сегмент їстівних плодів у структурі аграрної торгівлі України має виключно негативне сальдо протягом останнього десятиріччя. Ввезення їстівних плодів переважало їх вивезення протягом усього періоду 2011-2020 рр. Про це розповіли експерти UBTA у матеріалі «Експорт фруктів, соків та джемів — куди вирушають українські плоди» на Kurkul.com.

Щороку, починаючи з 2011-го, сума витрат на імпорт плодів значно перевищує показники надходжень від експорту. Не дивлячись на доступ до торговельних майданчиків на 99 експортних ринках, за даними UBTA, наразі їхня частка в аграрному експорті становить лише 1,1%.

Отже, за останню декаду Україна заробила на продуктах, що входять до товарної структури їстівних плодів, $2,3 млрд. Натомість імпортери аналогічної продукції поклали до свого гаманця $8,1 млрд. 

Читати за темою: Для винороба володіти виноградником менш як 5 га нерентабельно — думка

Щодо регіонів світу, які споживають українські їстівні плоди, то лідерство належить країнам Європи. Останні імпортують 78,2% фруктів та інших плодів з України, тоді як інші покупці розподілилися наступним чином:

  • до країн ЄАЕС (Євразійський економічний союз) — 10,1%;
  • до обох Америк (Північної та Південної) — 6,6%;
  • до країн Близького Сходу — 2,7%; 
  • до Азії — 1,8%; 
  • до Південно-Східної Азії — 0,4%; 
  • до країн Африканського континенту — 0,1%.

«Варто зазначити, що найбільш перспективним та привабливим зовнішнім ринком вітчизняні виробники с/г продукції вважають КНР через величезні об’єми споживання харчових продуктів цією азіатською країною. Перепоною для виходу на китайський ринок нашої плодової продукції є відсутність необхідних торговельних угод, які мають бути підписані на міжурядовому рівні обома країнами. Без цього процедура постачання українських товарів до Піднебесної не може бути розпочата», — зазначається у матеріалі. 

Читайте також: Українських садівників закликали кооперуватись

Поки що до КНР Україна експортує невеликі об’єми заморожених ягід. Основними конкурентами вітчизняних заморожених ягід на зовнішньому, особливо європейському, ринку є Сербія, Польща та Нідерланди.

Виконано за допомогою Disqus