Фермер поділився результатами вирощування посухостійкої кукурудзи з різним ФАО

26 листопада 2021 7449 0
Василь Ткаченко, головний агроном СФГ «Відродження»
Kurkul.comВасиль Ткаченко, головний агроном СФГ «Відродження»

Через зміни клімату фермери Вінниччини знижують норми висіву кукурудзи та сіють гібриди з різними групами стиглості. Про це розповів головний агроном СФГ «Відродження» Василь Ткаченко у матеріалі «КліматКонтроль: Вирощування посухостійкої кукурудзи з різним ФАО на Вінниччині» на SuperAgronom.com.

Вінниччина загалом вважалась раніше областю з достатнім зволоженням. Але зміни клімату зачепили і цей регіон. Особливо показові тут минулий і нинішній сезони.

«Клімат у нас нестабільний. Ми в такій зоні розташовані, що в нас має за рік 500 мм опадів випасти. Але цьогоріч лише за літній період випало 450 мм. Тоді як минулого року взагалі катастрофа була з вологою. І лише завдяки тому, що перед жнивами пішов такий нормальний дощ, то вдалося отримати по 10 т/га. А наші сусіди — за 30 км від нас — ледве по 5-6 т/га зібрали. Тому ми останнім часом, обираючи, які гібриди сіяти, передусім звертаємо увагу на  їх посухостійкість», — розповів Василь Ткаченко.

За словами Вадим Захарчука, менеджер з питань регіонального розвитку по Вінницькій області компанії «Лімагрейн Україна», зміни клімату на Вінниччині особливо помітні в останні 2 роки.

«Через значне зниження на півдні та в центрі кількості опадів, місцеві господарства знижують норми висіву кукурудзи. А в північній частині області інша тенденція — якщо ще 3 роки тому взагалі не висівали ФАО понад 330-350, то зараз сіють і 360, і 380, причому досить успішно», — зазначив експерт.  

І додав — це свідчить про те, що Вінниччина, яка загалом вважалась зоною лісостепу, вже у південній частині набуває ознак степу, і ця зона поступово рухається далі на північ.

Відповідно, аграріям потрібно замислюватись над тим, як уникнути ризиків, пов’язаних з такими змінами клімату. Зокрема, сіяти гібриди з різними групами стиглості.

Читайте також: В Україні презентували нові зернові та силосні гібриди кукурудзи

«З компанією «Лімагрейн Україна» ми співпрацюємо вже понад 10 років. У них досить широка лінійка гібридів, завжди було з чого вибрати для наших потреб. І на сьогодні ми вирощуємо 3 їхні гібриди якраз із різним ФАО. ЛГ30273 — ФАО 260. Наступним іде Адевей, у якого ФАО 290, і який ми сіємо вже років 5, і він кожного сезону, за різних умов показує себе стабільно добре. А третій — ЛГ31377, у нього ФАО вже 350. Для нас сіяти різні групи стиглості зручно ще й тому, що маємо власну сушарку, тож збирання і сушіння якраз іде конвеєром — починаємо з меншого і закінчуємо більшим», — розповів Василь Ткаченко.

Відповідно, ще один важливий показник — це вологовіддача під час визрівання. Особливо в нинішні часи, коли підскочила ціна на газ, тому кукурудзу не молотять, поки вологість не знизиться до 22-23%.


Нагадаємо, освітня платформа Культиварій проводить набір на новий широкомасштабний курс «Цариця Полів», який охоплює повний операційний цикл кукурудзи — від підбору насіння до продажу врожаю на експорт.

Тож, якщо ви хочете самостійно програмувати свій кукурудзяний результат, розраховувати дію всіх агрономічних та економічних факторів, що на нього впливають, то переходьте за посиланням та реєструйтесь

Виконано за допомогою Disqus