Дефіцит бору може призводити до загибелі врожаю кукурудзи — експерт

24 листопада 2021 2035 0
Качан кукурудзи
Kurkul.comКачан кукурудзи

Важливим елементом для кукурудзи є бор. Він відповідає за точку росту, синтез та транспорт гормонів, вуглеводів та цукру, родючість рослини, впливає на форму качанів. Дефіцит цього добрива може призводити до загибелі врожаю кукурудзи. Про це розповіла спікерка нового широкомасштабного курсу «Цариця Полів» Катерина Губіна, інформує Kurkul.com.

«Нестача бору одразу ж проявлятиметься на молодих листках: вражається точка росту, відмирають молоді пагони. Рослина стає низькорослою, листя короткі і задерті вгору. Також спостерігається дегенерація органів запилення і зменшення кількості квіток», — розповіла експертка. 

Дефіцит бору найчастіше проявляється на супіщаних та піщаних ґрунтах з кислим рН, землях з низьким рівнем органічних речовин, а також на болотяних територіях.

«Коригування нестачі елементу відбувається двома способами — безпосередньо в ґрунт або фоліарно. Перевага внесення в ґрунт полягає в тому, що ефект зберігається протягом 5-6 років. Фоліарно добриво вноситься в вигляді хелатів або розчину борної кислоти. Тут треба бути обережним, щоб не наробити опіків. Оптимальна концентрація сягає 0,5-1,2%», — наголосила Катерина Губіна. 

Експертка також наголошує, що слід бути уважним, оскільки надлишок бору, який має гербіцидну функцію, може призвести до зворотних дій. Тому тут буде корисно провести аналіз ґрунту, на наявність елементу.

Щоб дізнатись усі нюанси технології вирощування, внесення добрив, зберігання та продажу кукурудзи, замовляйте курс «Цариця полів». В рамках навчання учасники отримають 8 практичних занять, виїзди на господарства з практиками та спікерами курсу, що допоможе аграріям вийти на новий рівень у вирощування найголовнішої експортної агрокультури України.

До того ж до 25 листопада діє пільгова ціна на курс. За детальнішою інформацією переходьте за посиланням та реєструйтесь.

Читайте також: Названо головні критерії вибору гібридів кукурудзи при зміні клімату

Виконано за допомогою Disqus