В Україні ціни на хліб та хлібобулочні вироби будуть зростати

30 листопада 2021 143 0
Хліб
DepositphotosХліб

Попри рекордний врожай зернових в Україні в цьому році, ціни на хліб та хлібобулочні вироби будуть зростати. Про це йшлося під час круглого столу «Цінова ситуація на ринку борошна та хліба в Україні», повідомляє Укрінформ.

«Цього року Україна зібрала рекордний урожай зернових. Обсяг зібраного задовольняє внутрішній ринок на 100%. А ціни ростуть. Вочевидь, тут діють лише чинники економічного характеру. І один із головних — експортна орієнтація галузі», — повідомила голова підкомітету з питань регуляторної політики Комітету ВРУ з питань економічного розвитку Ганна Лічман.

Як наголосили експерти під час круглого столу, динаміка цін на внутрішньому ринку буде відповідати динаміці біржових цін і ф'ючерсів на зерно. А реальність нині така, що вони з місяця в місяць лише додають. Очікується, що вже найближчим часом вони сягнуть $400/т на пшеницю і $450/т — на борошно.

Тому експерти запропонували розглядати як такий інструмент декларування цін. Натомість гравці ринку не погоджуються з таким заходом і пропонують вдатися до більш активних дій з боку держави щодо регулювання ситуації, адже якщо все полишити на розсуд лише ринку, то ціна на продукцію з істотною соціальною значущістю може значно зрости.

Читайте також: Україна може оновити тогорічний рекорд аграрного експорту до країн Азії

Виконано за допомогою Disqus