Стало відомо, чи зафіксовано порушення у роботі нотаріусів щодо угод купівлі-продажу землі

4 грудня 2021 452 0
Стало відомо, чи зафіксовано порушення у роботі нотаріусів щодо угод купівлі-продажу землі

До Антирейдерської комісії від моменту запуску вільного ринку землі в Україні за результатами укладання земельних угод надійшло лише 5 скарг щодо дій нотаріусів — усі вони стосувалися державної реєстрації переважного права купівлі земельних ділянок с/г призначення. Про це заявив Віктор Дубовик, керівник Офісу протидії рейдерству, під час Національного круглого столу «Земля: захист права власності та протидія рейдерству», повідомляє Zemliak.com.

«Отримані скарги стосувалися саме реєстрації переважного права на землю — одного із законодавчо передбачених механізмів функціонування ринку землі. При тому жодна із цих скарг не підлягала задоволенню, адже реєстрація була проведена в рамках чинного законодавства», — пояснив Віктор Дубовик.

Керівник Офісу протидії рейдерству додав, що Міністерство юстиції поставилося до розгляду таких скарг з великою відповідальністю і дуже пильно розглядало їх: викликали нотаріусів як суб’єктів оскарження та брали в них пояснення.

«Аргументація скаржників була така, що вони не зверталися до нотаріуса і не підписували відповідних документів. Але вичерпні відповіді та пояснення нотаріусів дали чітко зрозуміти, що люди таки зверталися, надавали  документи. Для чого були тоді такі скарги? Можливо, це вид якихось «торгів». Врешті-решт у задоволенні такої скарги було відмовлено», — пояснив Віктор Дубовик.

Експерт зауважив, що це відносно «хороший» показник, як для більше ніж 52 тис. земельних угод, укладених від 1 липня 2021 р., і свідчить про високу довіру до нотаріату в Україні.

Читайте також: Власникам паїв доведеться сплачувати додаткові податки

Виконано за допомогою Disqus