В Україні запровадять зміни в сервісі автоматичної оцінки землі

8 грудня 2021 169 0
В Україні запровадять зміни в сервісі автоматичної оцінки землі

Алгоритм оцінки, який використовується модулем електронного визначення оціночної вартості землі Фондом держмайна буде змінено. Про це розповів перший заступник голови Держгеокадастру Анатолій Мірошниченко, передає пресслужба Мінагрополітики.

За його словами, Мінагрополітики та Держгеокадастр напрацювали увесь пакет документів, необхідних для обґрунтування та зміни цього алгоритму. І вже незабаром Фонд держмайна запровадить ці зміни.

«Будуть використовуватися більш усереднені значення, що запобігатиме випадкам необгрунтованого завищення оціночної вартості та відповідно податкових платежів, які трапляються сьогодні»,  — розповів Анатолій Мірошниченко.

Читайте також: Від старту ринку землі в Україні було продано понад 20 тисяч паїв

Крім того, заступник голови Держгеокадастру розповів про отримання з боку банків доступу до Державного земельного кадастру через API в розрізі інформації про наявність спеціальних дозволів на користування надрами та склад угідь земельних ділянок.

За його словами, банки сьогодні можуть з легкістю отримати інформацію про угіддя земельних ділянок. Для цього потрібно скористатися процедурою, яка передбачена пунктом 188 Порядку ведення Державного земельного кадастру: подати заяву за формою додатка 54. Два банки це вже зробили. Така можливість є і в усіх інших фінустанов.

«Тобто в частині доступу до інформації про земельні угіддя цей доступ можна отримати»,  — акцентував перший заступник голови Держгеокадастру.

Стосовно інформації про спецдозволи на користування надрами та склад угідь земельних ділянок, то ця інформація доступна через Публічну кадастрову карту та у витягах з Державного земельного кадастру про земельну ділянку.

«Інших форм отримання відповідних даних законодавство, на жаль, сьогодні не передбачає. Держгеокадастр працює над відповідними законодавчими змінами. Сподіваємося на їх ухвалення протягом найближчих місяців», — додав Анатолій Мірошніченко.

Читати за темою: Вартість сільгоспземлі в Україні значно нижча за європейську

Виконано за допомогою Disqus