В Україні сало дорожче за м'ясо — експерт

9 грудня 2021 304 0
Сало
DepositphotosСало

Швидке зростання цін на харчі, що почалося нинішнього року, продовжиться і наступного: очікується зростання цін на сало, м'ясо, молоко, соняшникову олію, крупи, овочі борщового набору. Про це розповіла академік, віцепрезидент НААН Ануш Балян, пише 112ua.tv.

За словами експертки, наразі в Україні сало дорожче за м'ясо.

«На ринках сало продають не дешевше, ніж по 200 грн/кг, а «генеральське» — по 300-350 грн/кг. Ціна на сало в Україні вже вища, ніж на сортове м'ясо», — зазначила Ануш Балаян.

Читайте також: У листопаді кілограм свинини в середньому коштував 131 грн

Крім зростання щодо сала, за її словами, спостерігається ще одна тривожна тенденція — скорочення його пропозиції, що пояснюється зміною орієнтації сільгоспвиробників: нині вони віддають перевагу м'ясній породі свиней, які швидко набирають вагу.

«Ми практично втратили породу свиней українська біла», — розповіла Ануш Балян.

Як зазначається у матеріалі, нинішнього року Україна імпортує вчетверо більше сала, ніж виробляє. За 9 місяців вироблено 6,5 тис. т сала (на 2% менше, ніж за 9 місяців минулого року), імпортовано 25 тис. т сала — із цього обсягу 14 тис. т сала із Польщі.

«Таким чином, лише 20% сала на полицях українських магазинів — українське», — підсумувала Ануш Балян.

Віцепрезидент НААН додала, що надалі ціни на сало, як і на свинину, залежатимуть від купівельної спроможності населення, пропозиції м'яса птиці, інфляції, курсу національної валюти та обсягів виробництва та імпорту самого продукту.

Читати за темою: В Україну вперше літаком доставили чистопорідних свиней

Виконано за допомогою Disqus