В Україні росте попит на голонасінні гібриди олійного гарбуза

12 грудня 2021 214 0
Гарбуз олійний
SuperAgronom.comГарбуз олійний

Ранньостиглий гібрид голонасінного олійного гарбуза Беппо з вегетаційним періодом 115-120 діб характеризується потенціалом врожайності 0,6-0,9 т/га, що було підтверджено у виробничих посівах гібрида в Україні. Про це йдеться у матеріалі «Сорти твердої пшениці, озимої спельти і олійного гарбуза для традиційного та органічного землеробства» на SuperAgronom.com.

Як зазначається, гібрид має високі показники: вмісту олії в зерні на рівні 37-44% (вихід олії з 2,4 кг насіння в середньому становить 1 л) та маси 1000 насінин — 220-280 г. 

В Україні олійний гарбуз Беппо вирощується як за інтенсивної, так і за органічної технології в Хмельницькій, Тернопільській, Київській та Харківській областях. За період 2018-2020 рр., урожайність гібрида варіювала від 0,6 до 1,0 т/га сухого насіння, що підтвердило заявлені виробником дані показника. Результат урожайності на рівні 0,6 т/га отримали в холдингу «Епіцентр Агро» за умови засміченості поля лободою та падалицею соняшника. 

Виробник насіння компанія SAATBAU PROBSTDORFER UKRAINA запевняє, гібрид придатний для вирощування практично у всіх регіонах України. Крім того, позитивним чинником для вибору на користь голонасінного олійного гарбуза є високий попит на ринку та ціна на голонасінне насіння.

«Ніша вирощування олійного голонасінного гарбуза в Україні є малорозвиненою, але ринок збуту насіння шалений. Майже 99% усього об’єму голонасінного гарбуза, вирощеного тут експортується до країн ЄС: до Австрії, Польщі, Німеччині. Гарбузова олія має попит як для споживання, так і для використання у медицині та кондитерській промисловості у виготовленні різноманітних солодощів. А ціна на голонасінне насіння гарбузів в 1,5 раза вища, ніж на звичайне», — аргументують в «ЗААТБАУ ПРОБСТДОРФЕР УКРАЇНА».

Читайте також: На Донеччині підприємство збирає врожай печериць круглорічно без перерв

Виконано за допомогою Disqus