Очікувати зниження цін на агрохімію навесні 2022 року не варто — експерт

14 грудня 2021 366 0
Очікувати зниження цін на агрохімію навесні 2022 року не варто — експерт
Depositphotos

Наступний 2022 р. буде значно складнішим, ніж 2021 р., тому не варто очікувати навесні зниження цін на агрохімію. Таку думку висловив керівник хімічного напрямку та бренду DEFENDA LNZ Group Сергій Борисов в інтерв’ю на Latifundist.com.

Як зазначив експерт, подорожчання ЗЗР відбувалося у три хвилі і почалося з початку року. Перша хвиля — це логістика. Вона спричинила підняття ціни на хімію з січня 2021 р.

«Цього сезону відбулося підвищення цін на логістику. Через пандемію логістичні ланцюжки у всьому світі були порушені. Збільшилися строки поставки товару через нестачу контейнерів. У результаті ціни на логістику піднялися в 4-5 разів. Звісно, це все не могло не відбитися на собівартості продукції. Залежно від продукту собівартість зросла на 10-15%. Чим дорожчий продукт, тим цей відсоток менший», — прокоментував він.

Друга хвиля, за словами експерта, — зменшення видобутку жовтого фосфору в Китаї.

«У серпні єдиний завод, який виробляє цю речовину, зменшив її обсяги втричі. Це пов’язано з екологічними нормами, бо видобуток жовтого фосфору є найтоксичнішим виробництвом у світі. Водночас жовтий фосфор є сировиною для гліфосату та інших продуктів. То ж що відбулося? А відбувся шалений ріст цін на гліфосат», — пояснив фахівець.

Читайте також: Ціни на добрива залишаються на високому рівні

Сергій Борисов акцентував, що третє підняття цін зафіксоване у вересні, коли почалися проблеми на енергетичному ринку Китаю.

«Через нестачу електроенергії в Піднебесній обмежили виробництво діючих речовин і формуляцій. Заводи працюють тільки 2-3 дні на тиждень. Наприклад, якщо раніше завод виробляв 30 тис. л, то тепер — 5 тис. л. Але ж йому потрібно утримувати завод, персонал і обслуговувати саме виробництво. Тому витрати на це заклали у собівартість продукції», — додав Сергій Борисов.

За його словами, у результаті на окремі товари собівартість підвищилася у 5-6 разів.

«Це викликало нестачу діючих речовин і, відповідно, зрив контрактів. Сюди ж включаємо проблеми з логістикою і доходимо до висновку, що наступний 2022 р. буде значно складнішим. У Китаї зосереджено до 85% всієї світової агрохімії. Тому не варто очікувати навесні зниження цін на агрохімію», — зауважив експерт.

 

Виконано за допомогою Disqus