Надлишок азоту може негативно вплинути на врожай кукурудзи — експерт

16 грудня 2021 4546 0
Поле з кукурудзою
Поле з кукурудзою

Більшість аграріїв, які збираються вирощувати кукурудзу вважають необхідним внесення азотних добрив. Але часто вони вносять набагато більше азоту, ніж потрібно, що призводить до негативних наслідків. Про це розповів відомий американський агроном і ґрунтознавець, спікер курсу «Цариця полів» Ніл Кінсі в матеріалі «Як розпізнати дефіцит азоту на кукурудзі?» на SuperAgronom.com.

«Основними макроелементами для формування врожаю зазвичай вважаються азот, фосфор, калій і сірка. Та внесення їх понад норму може негативно вплинути на доступність інших елементів живлення», — розповів експерт. 

Так внесення надмірної кількості азоту може призвести до:

  • зменшення кількості гумусу в ґрунті, який утримує сірку, бор і нітратний азот;
  • блокування здатності рослини поглинати мідь, що призводить до ламкості стебла;
  • виведення кальцію (не використаний азот культурами або органікою ґрунту перед вимиванням перетворюється на азотну кислоту (85%), здатну виводити кальцій).

Тож, чим більше надлишкового азоту внесено, тим більше вапняку доведеться купити, щоб поповнити втрату кальцію.

Тож, якщо ви хочете навчитись самостійно програмувати свій кукурудзяний результат, розраховувати дію всіх агрономічних та економічних факторів, що на нього впливають, то поспішайте «Цариця полів». За детальнішою інформацією переходьте за посиланням та реєструйтесь.

Читайте також: Гібриди кукурудзи потрібно постійно диверсифікувати — Лещенко

 

Виконано за допомогою Disqus