Названо основні фактори вибору с/г техніки для вирощування кукурудзи

21 грудня 2021 588 0
Названо основні фактори вибору с/г техніки для вирощування кукурудзи

Щоб фермеру правильно обрати парк техніки під вирощування кукурудзи потрібно точно розуміти, які операції будуть виконуватись та на який результат орієнтація. Про це розповів спікер курсу «Цариця полів» освітньої платформи Культиварій Олександр Дробязко у коментарі Kurkul.com.

За словами спікера, основними моментами підбору техніки є: сівозміна та універсальність техніки.

Правила прості — техніку підбираємо під наявну сівозміну

«В цілому правила досить прості: перше, що тобі треба розуміти, щоб підібрати техніку для себе — це те, яку сівозміну ти будеш мати. Це може бути як і звичайна — кукурудза-соя, так і кукурудза-соняшник-соя-пшениця-ріпак ну і так далі», — зазначив Олександр Дробязко.

Якщо розглянути просту, зрозумілу сівозміну кукурудза-соя 50%/50% на 10 000 га землі, то, за словами фахівця, звідси можна порахувати, яка техніка потрібна.

«В якому плані порахувати? Найбільш лімітуючим фактором під час сівби є сівалка. Якщо ми дивимось на сівалку, ми розуміємо, що у нас є оптимальні строки сівби. Для південних регіонів це більш ранні — умовно 12-15 квітня, 17 квітня. Для Центру України це з 17 по 20 квітня, для більш північних це з 20 і пізніше. Звідси ми можемо порахувати, що у нас є 10 днів, щоб посіяти всю кукурудзу», — пояснив Олександр Дробязко.

Варіанти вибору техніки — головне універсальність

«Я особисто за уніфікацію техніки, яку ви обираєте, тому я пропоную використовувати виключно 1 трактор. Це має бути трактор 300+ сил, це може бути трактор будь-якої компанії, головне — щоб він був універсальним. Він повинен виконувати всі функції, працюючи з усіма агрегатами, що є у господарстві», — розповів аграрій.

Він додав, що 300-сильний трактор може працювати з сіялкою 16 рядів або 24. Проте у випадку розглянутої сівозміни варто обирати 16-рядну сівалку.

«У нас 5000 га кукурудзи, які нам треба посіяти. 16-рядна сівалка може сіяти від 120 до 180 га за добу. У нас є 10 днів, за які ми повинні в оптимальний строк для регіону посіяти кукурудзу. Тепер рахуємо, що у нас зовсім так точно треба мати 3,33 сівалки в господарстві, щоб за 10 днів посіяти 5000 га. Тому я прихильник того, щоб перестрахуватись і вибрати 4 сівалки. Тоді ми точно за 8-9 погожих днів ми зможемо посіяти потрібні 5000 га землі», — доповнив спікер курсу «Цариця полів». 

Передпосівна підготовка площі

Передпосівну обробку площі, за словами експерта, можна проводити або зубовою бороною, або культиватором, або будь-якими іншими знаряддями. Проте оптимально було би мати 2 зубові борони і 2 культиватори. Може бути 4 культиватори, які будуть перехідними з сівалками. 

«Що я маю на увазі. На самому початку навесні ми припускаємо, що ми встигли все задискувати восени, у нас все добре, підготована площа — ми маємо грунт, на якому ми повинні провести зрозумілі й прості операції: це закриття вологи, боронування — ламати верхню кірку і культивація — вирівнювання посівного ложа», — пояснив Олександр Дробязко.

Багато не мало: скільки комбайнів для збору врожаю потрібно мати?

«Хороше питання — скільки комбайнів потрібно мати. Теоретично комбайни щороку повинні збирати умовно 3000 га. Якщо так порахувати, то на 10000 га треба 3,33. Краще себе убезпечити й мати 4, якщо ми говоримо з точки зору максимально хорошого набору техніки», — розповів Олександр Дробязко.

Читайте також: В Україні вирощуванню кукурудзи сприяють кліматичні умови — Лещенко

Далі для хорошого збирання, крім комбайнів, потрібно мати візки.

«Візки це така річ, якої ніколи не буває багато. Тобто чим більше візків, тим краще і якісніше ти можеш збирати. Мати на 4 комбайни 4 візки — має повний сенс. Чому? Комбайни простоюватимуть значно менше часу і ти можеш вивозити зерно з великим хвостом, що дуже важливо», — зазначив експерт. 

Без шредерування ніяк

«З підготовки до зими у нас є зрозуміла операція — шредерування, без якого я вважаю, вирощувати кукурудзу дуже погано і важко. Якщо у вас є 5000 га кукурудзи, я б радив використовувати 2 шредери. Вони будуть повністю виконувати свою функцію і цього буде більш ніж достатньо», — пояснив Олександр Дробязко. 

Наступний крок, за словами експерта, є дискування. Для цієї операції він радить мати 2 трактори.

«Ці 2 трактори по факту повинні працювати з дисковою бороною. Тобто цим тракторам слід купити 2 дисків і вони працюють з дисками і дискують прямо за шредерами. Плюс мінус по продуктивності це будуть однакові операції, тому 2-3 дні проміжку між ними буде більш ніж достатньо і вони будуть працювати», — додав Олександр Дробязко.

Внесення добрив: чи варто купувати додатковий агрегат?

І, за словами спікера курсу, на самий кінець залишається найскладніша операція — внесення добрив. Складна не у плані виконання, а у плані вирішення, яку техніку треба мати для неї. Як зазначив Олександр Дробязко, по факту обприскувач і розкидач це дві однакові речі.

«Я працюю з оприскувачем, який може переналаштовуватись на внесення добрив, і вважаю, що це дуже зручно, коли ти не купуєш додатковий трактор чи ще щось, для того, щоб вносити добрива. Можна купити собі оприскувач, який одночасно буде і розкидачем, і може вносити диференційовано», — радить аграрій. 

Виконано за допомогою Disqus