На Херсонщині запустили виробництво паливних брикетів із рисового лушпиння

22 грудня 2021 123 0
На Херсонщині запустили виробництво паливних брикетів із рисового лушпиння
Depositphotos

Підприємство «Агрофірма Булюк» однією з перших на Херсонщині змонтувала технологічну лінію для виробництва паливних брикетів з соломи та рисового лушпиння. Повідомляє golos.com.ua.

Як зазначається, донедавна пресоване лушпиння переважно купували селяни за пільговими розцінками.

«Тепер за паливними брикетами вишиковується черга. Адже після подорожчання газу ті мешканці степового краю, котрі раніше користувалися опалювальними котлами на голубому паливі, тепер масово кинулися встановлювати твердопаливні прилади. І попит на альтернативне паливо моментально пішов угору», — йдеться у повідомленні.

Як зазначив робітник сільгосппідприємства Віталій Гришко, технологічна лінія виробляє до шести тонн паливних брикетів за зміну.

За його словами, коштують брикети 2,2 тис. грн/т.  

Цього року агрофірма з Приморського сподівається отримати 4,2-4,3 тис. т рису-сирцю. Після переробки на крупу з кожної тонни «білого золота» залишається 200-250 кг лушпиння, з яких можна отримати стільки само паливних брикетів.

«На виході маємо тонни доступного енергоресурсу, який не треба ввозити в країну. І це в масштабах тільки одного господарства. А враховуючи, що на Херсонщині кожного року вирощують десятки тисяч тонн рису, практично це невичерпне джерело»,— зазначили у господарстві.

Згідно з інформацією, брикетами агрофірма опалює свою контору, дешицю за пів ціни відпускає власникам орендованих земельних паїв.

Читайте також: В Рівному котельні працюватимуть на відходах агросектору

Виконано за допомогою Disqus