Оприлюднено перелік прийнятих у 2021 році законів щодо держпідтримки і кредитування АПК

5 січня 2022 135 0
Будівля Верховної Ради України
Kurkul.comБудівля Верховної Ради України

У 2021 р. депутати ухвалили 20 аграрних законів, які стосувались держпідтримка АПК, кредитування аграріїв та оподаткування, децентралізація та біобезпека. Про це йдеться в матеріалі «Аграрні закони 2021: податки, оренда, ринок землі, кредитування» на АgroРolit.com.

Так у Верховній Раді України було прийнято 4 законопроєкти щодо держпідтримки та кредитування аграрії:

  • 1423-IX «Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення системи управління та дерегуляції у сфері земельних відносин. Закон визначає правила обігу сільгоспземлі в Україні. Документ розроблено на основі законопроєкту (№2178), запропонованого урядом та з урахуванням побажань експертів аграрного ринку.
  • 1788-ІХ «Закон України про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання діяльності фермерських господарств». Фермерському господарству, голова якого має вік до 35 років (включно), може надаватися грошова допомога за рахунок державного бюджету у розмірі та у порядку, що встановлюється КМУ.
  • 1865-ІХ «Про Фонд часткового гарантування кредитів у сільському господарстві». Законопроєктом передбачається створення Фонду часткового гарантування кредитів в с/г з метою підтримки малих та середніх суб’єктів підприємництва, включаючи фермерські господарства, шляхом часткового гарантування виконання зобов’язань таких суб’єктів перед фінансовими установами за кредитними договорами. 
  • 2064 «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо стимулювання розвитку виноградарства в Україні» Проєктом пропонується внести зміни до Земельного кодексу України та Закону України «Про оренду землі», якими встановити мінімальний строк у 25 років для користування земельними ділянками під виноградниками або для їх закладання. Окрім цього, законопроєкт врегульовуються питання відшкодування користувачу його витрат, здійсненних на закладення (посадку) та/або догляд за виноградниками, а також завданих збитків у разі дострокового припинення права користування земельною ділянкою.

Читайте також: Мінагрополітики підписало меморандум із виробниками соціально значущих товарів

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus