Для аграріїв запрацювали нові податкові правила

3 січня 2022 13543 0
Для аграріїв запрацювали нові податкові правила

Згідно з новим податковим законом, з 1 січня впроваджується нова система оподаткування сільгоспвиробників та вводиться поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ).

Повідомляє Kurkul.com.

Це сума податків, яку кожен власник сільгоспземлі має сплачувати до бюджету. Ця сума становитиме близько 5% від вартості землі на рік. Якщо сума всіх податків (податку на землю, податку на прибуток, єдиного податку), які сплачує сільгоспвиробник, буде меншою за МПЗ, то йому доведеться доплатити різницю.

Згідно із законом, мінімальне податкове зобов'язання обчислюється за формулою: МПЗ = НГО × S × К × М / 12.

  • НГО — нормативна грошова оцінка 1 га земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації.
  • S — площа земельної ділянки.
  • М — кількість календарних місяців, протягом яких земділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.
  • К — коефіцієнт, який становить 0,05.

Це мінімальна сума податків, які землевласник повинен заплатити за рік з 1 га. Якщо земля в оренді, то на її власника це не розповсюджується. Він, як і раніше, сплачує тільки земельний податок, а МПЗ його не стосується. Ці, нові зобов'язання — це відповідальність орендаря.

Якщо ж земля не в оренді, наприклад простоює, або власник її обробляє, він повинен буде сплатити МПЗ. Це, на думку авторів змін, має вивести з «тіні» землю, яка обробляється.

МПЗ не визначається для городів, земельних ділянок дачно-будівельних та садівничих (городницьких) кооперативів, а також для сільгоспземель, що перебувають у межах населених пунктів.

Також зміни стосуються податку на продаж городини. Тепер потрібно сплачувати податок на доходи фізосіб (18%), якщо отриманий від продажу продуктів дохід перевищить 12 мінімальних зарплат. У 2021 р. це 72 тис. грн, у 2022 р. — 78 тис. грн.

Нагадаємо, Верховна Рада 30 листопада під час пленарного засідання підтримала у другому читанні законопроєкт №5600 про внесення змін до Податкового кодексу. 

Наступного дня, 1 грудня, на сайті ВР було зареєстровано 11 проєктів постанов про скасування рішення ВРУ від 30.11.2021 про прийняття у другому читанні та в цілому законопроєкту №5600. Як вже зазначалося раніше, поки їх не буде розглянуто, ані спікер ВРУ, ані президент не зможуть підписати законопроєкт №5600.

Проте 14 грудня депутати розблокували підписання законопроєкту №5600.

Вже 18 грудня президент Володимир Зеленський підписав Закон від 30.11.2021 №1914-XI «Про внесення змін до Податкового кодексу України та деяких законодавчих актів України щодо забезпечення збалансованості бюджетних надходжень».

Які зміни передбачаються законопроєктом 5600, читайте у матеріалі: Скільки треба платити за гектар з 1 січня 2022 року — аналіз податкових змін.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus