Реклама

За вирощування конопель закарпатському фермеру присудили умовний термін

4 січня 2022 2194 0
За вирощування конопель закарпатському фермеру присудили умовний термін
Національна поліція

За облаштування підземної нарколабораторії та вирощування конопель на фермі, суд призначив 48-річному власнику господарства 4 роки позбавлення волі з призначенням іспитового терміну на 2 роки. Повідомляє zakarpattya.net.

Нагадаємо, у вересні 2021 р. на Закарпатті було виявлено нарколабораторії з елітними коноплями, які були сховані під теплицями на території фермерського господарства

Тоді поліція знайшла понад 620 стебел елітної коноплі, а також спеціально обладнані приміщення з технікою для її вирощування. Вартість вилучених наркотиків оцінили у 5 млн грн.

«У суді фермер пояснив, що хотів виготовити ліки для хворого на рак брата. Місцеві ЗМІ повідомляли, що техніку для нарколабораторії ферма закупила за кошти угорського благодійного фонду», — йдеться у повідомленні.

Як зазначається у вироку суду, 48-річний Жолт Кевер, засновник фермерського господарства «Кевер Жолт», збудував спеціальне замасковане приміщення із системою кондиціонування, крапельного поливу, підтримання температурного та світлового режиму для вирощування коноплі. Експертиза підтвердила, що вилучені на території ферми рослини — із роду коноплі, які у своєму складі містять психоактивний компонент — тетрагідроканабінол та інші канабіноїди.

«Обвинувачений для здійснення та реалізації своєї злочинної діяльності, спрямованої на виготовлення наркотичного засобу — канабісу, на території ФГ «Кевер Жолт», яке йому належить, розташованого на трьох суміжних земельних ділянках утримував спеціально замасковане двоповерхове приміщення, призначене для сільськогосподарських тварин, яке обладнав системою кондиціонування, системою крапельного поливу, системою підтримання температурного та світлового режиму для вирощування рослин коноплі», — йдеться у вироку суду.

Зазначається, що нарколабораторія була обладнана LED-лампами із стабілізаторами напруги, спеціальними світильниками для вирощування рослин, системою крапельного поливу, переносним кондиціонером, витяжкою, кількома вентиляторами, оприскувачами та іншою

Читайте також: Інтернет-шахрай продав 4 фермерам неіснуючі трактори

В одній із процесуальних ухвал у справі зазначалося, що, за даними Державної податкової служби, ферма «Кевер Жолт», згідно з декларацією за 2018 р., не проводить господарську діяльність, а дані щодо найманих працівників та сплати податків у податковій відсутні. 

«Підозрюваний не здійснює господарську чи іншу діяльність у ФГ «Кевер Жолт» та у нього відсутній дохід від здійснення такої діяльності», — зазначалося у тексті ухвали.

Жолт Кевер під час судового засідання повністю визнав свою вину, підтвердив, що дійсно облаштував не території власної ферми замасковане двоповерхове приміщення, де вирощував рослини коноплі. Фермер також сказав, що розкаюється і пояснив, що «хотів виготовити ліки для хворого раком рідного брата».

Суддя Виноградівського районного суду Анатолій Надопта визнав 48-річного Жолта Кевера винним за ч.2 ст.310 ККУ (незаконний посів та незаконне вирощування конопель, у кількості 50 і більше рослин) та за ч.1 ст.317 ККУ (утримання місць для незаконного виготовлення наркотичних засобів) та присудив йому 4 роки позбавлення волі з призначенням іспитового терміну на 2 роки.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus