Фермери отримають 50% пільгу зі сплати мінімального податкового зобов’язання — Гетманцев

10 січня 2022 5861 0
Фермери отримають 50% пільгу зі сплати мінімального податкового зобов’язання — Гетманцев
Kurkul.com

В Україні сплата мінімального податкового зобов’язання відбудеться у 2023 р., а кошти до бюджетів надійдуть через рік. Про це розповів голова комітету з питань фінансів, податкової та митної політики Данило Гетманцев в матеріалі «Мені всім виробникам хочеться дати нульову ставку ПДВ» на AgroPolit.com.

За його словами, виключення зі сплати мінімального податкового зобов’язання буде лише для сільського фермерського господарства розміром до 20 га — 50% пільга.

«Це господарство розміром до 20 га. Більше ніхто. Ми виступаємо за розвиток дрібного фермерства, тому йому і надали цю пільгу», — наголосив він.

Данило Гетманцев додав, що від запровадження МПЗ очікують додаткові доходи до бюджетів місцевих громад та загального бюджету на рік від 10 до 12 млрд грн.

«Якщо спадщина не успадкована і немає власника — то не сплачує ніхто. Якщо власник є, то сплачує або орендар (якщо пай в оренді), або власник», — додав Данило Гетманцев.

Нагадаємо, згідно з новим податковим законом, з 1 січня в Україні впроваджено нову систему оподаткування сільгоспвиробників та вводиться поняття «мінімальне податкове зобов’язання» (МПЗ).

Згідно із законом, мінімальне податкове зобов'язання обчислюється за формулою: МПЗ = НГО × S × К × М / 12.

  • НГО — нормативна грошова оцінка 1 га земельної ділянки з урахуванням коефіцієнта індексації.
  • S — площа земельної ділянки.
  • М — кількість календарних місяців, протягом яких земділянка перебуває у власності, оренді, користуванні на інших умовах (у тому числі на умовах емфітевзису) платника податків.
  • К — коефіцієнт, який становить 0,05.

Читайте також: Від початку року власникам сільськогосподарських ділянок нараховуватиметься мінімальне податкове зобов’язання

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus