Попит фермерів на встановлення елеваторів зростатиме — прогноз

28 січня 2022 1426 0
Попит фермерів на встановлення елеваторів зростатиме — прогноз

Ситуація з COVID-19 допомогла вітчизняним виробникам елеваторного обладнання. Виникло багато ризиків, пов'язаних із непостачанням чи затримкою обладнання з-за кордону, неможливістю приїзду фахівців тощо. Про це йдеться у матеріалі «KMZ Industries & Variant Agro Build: об'єднання завершене, плани посунути імпортерів залишились» на Latifundist.com.

Як зазначається, на зростання попиту на елеваторне обладнання в Україні впливають й інші фактори.

Як розповів директор з продажів, співголова комерційного напрямку компанії KMZ Industries Олексій Кіба, зміни правил гри на українському ринку стимулюють попит на зерносховища.

«Наприклад, у 2021 році в Україні запровадили ваговий контроль на дорогах. Внаслідок цього в аграріїв збільшилися витрати на логістику «поле-елеватор». Тому вони вимушені або більше використовувати залізничний транспорт, або нарощувати обсяги зберігання. Проте «Укрзалізниця» також підвищила ціни, тож аграріям не залишається нічого іншого, ніж будуватися», — пояснив експерт.

До того ж, за його словами, сільгоспвиробники мають гарний заробіток (завдяки високим світовим цінам на зерно) і можуть реінвестувати прибуток у будівництво нових потужностей чи розбудову існуючих.

Читати за темою: В Україні дефіцит зерносховищ

Олексій Кіба впевнений, що український ринок елеваторного обладнання буде трансформуватися слідом за змінами на аграрному ринку.

«Спочатку українські сільгоспвиробники, як свого часу компанії у США, здебільшого були націлені на будівництво великих (на 100–150 тис. т) зернових хабів, терміналів, перевалочних пунктів. Але вже сьогодні приблизно 20% загальної реалізації силосів становлять невеликі конструкції (на 2,5–3 тис. т). Вже минулого сезону 30% продажів KMZ Industries становили фермерські елеватори», — зазначив директор з продажів.

Він прогнозує, що попит від фермерів буде надалі зростати.

«До того ж, вже зараз у KMZ Industries є повністю готова пропозиція для фермерів, яка враховує їхні потреби: від використання альтернативного палива для зерносушарок до особливого конструктиву силосів та формування такої роботи невеличкого елеватора, при якій знадобиться лише один працівник. Тобто роботи машинобудівникам вистачить», — підсумував Олексій Кіба.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus