Фермерам розповіли про переваги переходу елеваторів на альтернативне паливо

13 лютого 2022 216 0
Щепа з енергетичної верби
Щепа з енергетичної верби

Через зростання ціни газу все більше фермерів задумуються над переходом на альтернативні види палива. Проте експерти зазначають, що перехід елеватора на альтернативне паливо не буває ідеальним. Про це йдеться у матеріалі «Помилки і ризики переходу на альтернативне паливо — розповідають елеватористи» на Elevatorist.com.

Так, на елеваторі ТзОВ «Агротехніка» в с.Чаруків на Волині експериментували з різними видами твердого палива: використовували пелету із соняшника, із сосни, енергетичну вербу.

За словами елеваторного господарства ТзОВ «Агротехніка» Андрія Глубіцького, соняшникові пелети добре себе зарекомендували через стабільність горіння. А от пелети із сосни «буксували» роботу: експерт каже, що на такому паливі потрібно дуже часто чистити теплогенератор через високу зольність матеріалу.

«Спробували в цьому році сушити зерно на енергетичній вербі. Є така верба, що дуже швидко росте. Вона теж досить ефективна. Плюс її в тому, що щепа з неї суха і дуже сипуча. Мінус — вона тонка, оскільки це м’яка порода дерев, то дуже швидко згоряє. Експеримент показав, що на зняття 1 т/% вологи з кукурудзи йде 3 кг енергетичної верби. Для порівняння: тріски з сосни на 1 т/% вологи потрібно 2,5 кг», — розповів Андрій Глубіцький.

Ще один важливий момент: у будь-якого палива є постачальники, і вони теж впливають на стабільність роботи елеватора. Без надійного постачальника, готового привезти на елеватор пелету або  щепу в будь-який час доби, безперебійного сушіння зерна не вийде.

Читайте також: Фермерам розповіли, як діяти у разі загорання зерносушарки

Всупереч всім труднощам, з якими зіткнулися елеватористи, переваги альтернативи на зерносховищі очевидні: незалежність від ціни та наявності природного газу. Так, використовуючи деревну щепу на елеваторі ТзОВ «Агротехніка» витрати при знятті 1 т/% вологи кукурудзи приблизно на 30% менше, аніж на пелеті.

Також експерти порекомендували, практики для якісного сушіння зерна на альтернативному паливі:

  • впевніться у правильному виборі потужності котла і в грамотному його розміщенні на території елеватора,
  • автоматизуйте подачу палива в теплогенератор,
  • знайдіть надійного постачальника палива,
  • при роботі з пелетами мінімізуйте кількість завантажень і вивантажень палива, щоб не порушувати структуру пелет,
  • приділіть необхідну увагу навчанню персоналу,
  • мінімізуйте ризики пожежі через роботу теплогенератора.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus