За що потрібно платити в разі купівлі сільгоспземлі — пояснення експерта

31 січня 2022 1278 0
Документ на власність на землю
Документ на власність на землю

Потенційний інвестор знайшовши реальну пропозицію продажу земельної ділянки с/г призначення, окрім її вартості має сплатити додаткові платежі. Про це розповів адвокат, старший юрист Pragnum Олександр Мостовий в матеріалі «Земля як інвестиція — чи варто купувати актив?» на Latifundist.com.

Отож, під час купівлі земель сільгоспризначення, окрім прямої вартості ділянки, покупцю доведеться оплатити:

  • Послуги нотаріуса. Їхня вартість визначається за домовленістю, коливається залежно від регіону та залежить від завантаженості відповідного нотаріуса. Приблизно середня вартість — близько 10-14 тис. грн.
  • Податки та інші обов’язкові платежі. Під час посвідчення договору купівлі-продажу земельної ділянки нотаріус зобов’язаний перевірити сплату податків та інших обов’язкових платежів його сторонами, а саме: ПДФО в розмірі 5%; військовий збір в розмірі 1,5%; державне мито в розмірі 1%.
  • Інші витрати. До інших витрат можна віднести замовлення оцінки земельної ділянки — 500-1000 грн, а також оформлення доручень на осіб, які за бажанням покупця представлятимуть його інтереси перед продавцем та нотаріусом і т.д.

«Отже, прості розрахунки доводять, що під час укладення договору купівлі-продажу земельної ділянки с/г призначення площею 4 га з умовною ціною 180 тис. грн, інвестору доведеться оплатити супутні витрати на суму близько 24 тис. грн», — підрахував юрист. 

Читайте також: Власники землі продали понад 31 тисячу паїв

© Юлія Маковей, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus