Підвищення тарифів на перевезення зерна потягне аграріїв на дно — Клименко

17 лютого 2016 56 0
Володимир Клименко, президент «Української зернової асоціації»
Latifundist.comВолодимир Клименко, президент «Української зернової асоціації»

Україна постійно нарощує експорт зернових. Але рухомий склад залізничних вагонів не змінюється вже протягом багатьох років, вважає президент «Української зернової асоціації» Володимир Клименко під час громадських консультацій «Залізничні тарифи: у пошуках балансу інтересів», пише Latifundist.com.

За його словами, рентабельність виробництва кукурудзи в Україні становить 26%. Основний фактор економіки виробництва кукурудзи, у тому числі, і зернових у цілому: логістична складова не повинна перевищувати 20% вартості зерна. При чому, ціна зерна визначається не українськими виробниками, а світовим ринком. У 2008 р. аграріям вже обіцяли у замін на підвищення тарифів забезпечити оновлення парку вагонів.

«Дорогі аграрії, ми зараз піднімаємо тариф на зерно на 80%, але ми вам гарантуємо, що протягом 2008 р. ми купимо 1 тис. нових зерновозів », — цитує Володимир Клименко обіцянки голови «Укрзалізниці» у 2008 р. і нагадує, що з тих пір не було закуплено жодного зерновозу.

На цей раз аграрії проти підвищення залізничних тарифів, бо вважають їх необґрунтованими.

За оцінками експерта, основна складова тарифу — амортизація вагона — повинна дорівнювати нулю, всі вагони повністю замортизовані. Але зниження тарифів не відбувається. Більш того, у логістичний ланцюжок між елеватором і судном вбудовуються фірми, що надають послуги, наприклад, по дезінфекції вагонів під зерно.

«Яка дезінфекція вагонів? Укрзалізниця і так повинна надавати вагони чистими, це у них у статуті написано. Але якась фірма каже, що вони миють нам вагони спеціально для зерна. Ніби по всій території України люди працюють», (і звідки вони тільки беруться?)», — дивується він.

За словами Володимира Клименка, у результаті дерегуляції логістичні витрати сьогодні складають близько 20% вартості зерна, що нормально для галузі, навіть не дивлячись на те, що рентабельність виробництва кукурудзи за результатами року складе лише близько 12%.

«Уявіть собі, що зараз ми збільшуємо тариф на перевезення — грубо порушується ця пропорція, і ми всі разом йдемо на дно: і аграрії, і Укрзалізниця», — резюмує він.

Виконано за допомогою Disqus