Credit Agricole Bank пропонує фермерам довгострокові програми з фінансування землі

4 лютого 2022 121 0
Credit Agricole Bank пропонує фермерам довгострокові програми з фінансування землі

Завдяки хорошому врожаю минулого року аграрії потребували коштів на купівлю нового обладнання, збереження врожаю, і активно брали кредити. Про це розповів голова правління Credit Agricole Bank Карлос де Корду у матеріалі на banker.ua.

За його словами, цього року банк очікує зростання кредитного портфеля на 25-30%, оскільки несподіваними стали великі об’єми кредитування в агросекторі.

Як зазначив Карлос де Корду, Credit Agricole Bank в агросекторі фінансує поповнення обігових коштів (робочий капітал).

«Це короткострокове фінансування. Наприклад, до початку агросезону фермеру слід закупити насіння, добрива. Нині ми бачимо чималий попит на інвестиційні програми для фермерів, коли вони купують обладнання і техніку (ті ж трактори). Тож ми нарощуємо фінансування в цьому напрямі. Взагалі, здебільшого фермери в Україні не дуже закредитовані (рівень заборгованості помірний)», — пояснив фінансист.

Читати за темою: Аграрії отримають нову можливість фінансування для розвитку агротехнологій

Карлос де Корду додав, що банк також пропонує довгострокові програми, наприклад, з фінансування землі, які починають розвиватися завдяки старту земельної реформи.

«Та наразі, у більшості випадків транзакцій, люди приходять з готівкою і платять нею за землю. Тобто, поки попит на банківське фінансування залишається обмеженим. Все ж ми віримо у розвиток фінансування землі у найближчому майбутньому. І у нас вже є перші угоди фінансування землі. Поки суми невеликі, але ми хочемо зайняти нішу в цьому бізнесі, і це наш наступний крок», — пояснив голова правління.

Він також впевнений, що у майбутньому землю цілком реально розглядатимуть як предмет застави.

«Якщо земля не буде вважатися міцною й надійною заставою, банки не даватимуть під неї фінансування. В цілому, процес вже почався, але важко прогнозувати, наскільки активно він йтиме. Поки у людей на руках є гроші, і вони хочуть їх інвестувати, бо вбачають у цьому хорошу можливість. Але, думаю, з наступного року будуть певні зрушення у використанні землі під заставу. І ми готові до цього», — підсумував Карлос де Корду.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus