Аграрій поділився досвідом переходу на альтернативні види палива

23 лютого 2022 131 0
Аграрій поділився досвідом переходу на альтернативні види палива

ГК «Нива Переяславщини» з Київщини опалює свинокомплекси соломою. Через значне зростання ціни газу на таке ж опалення планують перевести і завод із виробництва м’ясо-кісткового борошна. Про це розповів Віталій Шакель, директор ГК «Нива Переяславщини», пише пресслужба Асоціації свинарі України.

«У нас із 2009-го всі свинокомплекси опалюються соломою — котли потужністю до 1 МВт, які придбали у данської компанії Faust (представника в Україні немає). Солому пресуємо на полях при вологості 12-16%, зберігаємо в скиртах просто неба. Ці котли невибагливі. Біля кожного стоїть акумулююча ємність для води — до ста кубів, яка підтримує постійну температуру 60–80 градусів. Із неї забирається вода для обігріву приміщень», — розповів аграрій.

Також, за його словами, на комбікормовому заводі, що виробляє 220 тис. т корму на рік, встановили автоматичний котел на соломі потужністю 2 МВт з конвеєром, що подає сировину, який генерує 3 т/годпари (компанія LINKA Energy).

«Сушки для зернових працюють на зрідженому газі. Систему встановили ще у 2015-му, але до минулого року не використовували. Коли ж почалося стрімке здороження природного газу — рахували при ціні 26 тис. грн за 1000 м3, — застосовувати зріджений виявилося вдвічі дешевше», — додав Віталій Шакель.

Читайте також: Фермер поділився власною стратегією збуту зерна

Єдиний об’єкт, який поки на газу, — завод із виробництва м’ясо-кісткового борошна та технічного жиру, що побудували для власних потреб.

«Запланували газову котельню на 4 МВт. Сьогодні займаємося запуском та налагодженням заводу. Однак вже провели перемовини і також будемо переходити на солому — автоматичний котел на 4,5 МВт. Газ застосовуватиметься лише у випадку ремонтних робіт як резервну технологію», — прокоментував директор ГК «Нива Переяславщини».

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus