На Волині готуються до посівної

12 березня 2022 129 0
На Волині готуються до посівної
Kurkul.com

Доки приморозки аграрії Волині удобрюють землю, щоб вчасно розпочати сіяти ярі культури. Про це інформує volyn.com.ua.

«Ми готові сіяти старою технікою. Хотіли купити нову, але так сталося, що не дають вже кредитів», — розповів очільник ФГ «Лебедія» Руслан Хомич.

Тож поки є час — і вдень, і вночі — ремонтують стару техніку, аби посівна пройшла на ура.

У фермерському господарстві «Лебедія», що в Доросинівській громаді, є 270 гектарів посівних площ. Роботи цьогоріч непочатий край, адже через війну в Україні плани на посівну доводиться суттєво коригувати.

«Ми ночами розкидаємо мінеральні добрива, підживили пшеницю, тому що цю країну треба буде годувати. На Сході, в Центрі багато просто не посіють. Треба буде зменшити посіви, наприклад, кукурудзи, сої, бо якщо в нас будуть закриті порти чи буде стан війни, ми не зможемо робити експорт», — пояснив Руслан Хомич.

Читати за темою: Аграрії Дніпропетровщини розпочали роботи на полях

Наразі головне, за словами фермера, — добре підготувати ґрунт, розкидати достатньо органічних добрив. Для цього трактористи виходять у поля з 6-ї ранку.

Аграрій закликає усіх фермерів області повернути посіви борщового набору, про які протягом минулих років більшість забула через нерентабельність.

«Шукайте насіння всього борщового набору. Це капуста, морква, столовий буряк. Обов’язково садіть багато картоплі», — радить він.

Також, каже фермер, обов’язково сіятимуть цукровий буряк, аби країна мала запаси цукру. Збільшать і кількість пшениці, адже хліб — стратегічний товар. Сіяти, каже, будуть за будь-яких умов. Поки готують техніку, а як земля розмерзнеться та підсохне підуть оранки. Тоді сіятимуть. Зазвичай, починають з ячменю, вівса, далі — ярина. Усе буде залежати від погодних умов.

Читайте також: Vitagro Partner забезпечить агровиробників насінням ярих культур

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus

Матеріали за темою