Українському фермеру потрібно освоїти маркетинг – Ярмак

19 лютого 2016 148 0
Андрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)
agropolit.comАндрій Ярмак, економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО)

Тільки маркетинг та інновації в моделі збуту продукції дозволять заробити гроші з гектару, а все що стосується виробництва – це проблеми самого фермера. Про це розповів економіст департаменту технічного співробітництва продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО) Андрій Ярмак під час виступу на аграрній конференції «Мільйон з гектару», що відбувається сьогодні у Львові.

«Наприклад, у людей є 50 га яблучного саду і починають вони свій бізнес з вкладення власних коштів. В умовах, які ми маємо в країні на сьогодні, такий сад дозволяє отримувати 60 т продукції, але питання в тому як фермер збуватиме ці яблука: продавати сортовано, в бананових ящиках чи мати власне сортування, зберігання? Різниця цих двох підходів майже у подвійній виручці за використання останнього. Адже яблука можна продати за 4 грн, а можна за 10 грн. Тоді фермер і наближається до цифри у мільйон гривень з гектару. І це ми говоримо тільки про яблука, а не про інші високомаржинальні та ефективні культури» — розповідає Андрій Ярмак.

За його словами, найкращий спосіб оцінки розміру господарства – за розміром «вирощеного» капіталу. В Україні реально отримувати мільйон прибутку з гектару. Більше того, у нас вже є підприємства, які отримують до трьох врожаїв за сезон, зокрема в Чернівецькій та Закарпатській областях.

Дарина Козоріз, Kurkul.com

Виконано за допомогою Disqus