Старий врожай зерна тиснутиме на ціну — Мірошніченко

1 квітня 2022 4636 0
Старий врожай зерна тиснутиме на ціну — Мірошніченко
Kurkul.com

Якщо налагодити процедуру експорту українського зерна через залізницю, то щомісяця можна буде експортувати 500-600 тис. т зернових до ЄС. Про це розповів трейдер зі стажем, колишній депутат Іван Мірошніченко у матеріалі «Іван Мірошніченко: За рік світ чекає голод без українського зерна, олії та агропродукції» на AgroPolit.com.

«До нового врожаю (за 4 місяці) з України можуть експортувати 2,5 млн т зернових. Цифра може коливатися в межах 500 тис. т. Якщо українські порти не розблокуємо, то новий врожай просто «накриє» старий. Тоді у світі зерно буде коштувати дуже дорого, а у нас – дуже дешево. Різниця може бути вдвічі за ціною», — зазначив Іван Мірошніченко.

Також він розповів, що орієнтовні залишки українського зерна наразі 5 млн т, з яких 2,5 млн т можуть в кращому випадку експортувати до початку збирання нового врожаю.

«Все інше зерно тиснутиме на внутрішній ринок. Ці залишки лежатимуть мертвим вантажем у виробників, якщо держава не вийде до аграріїв із пропозицією купити їх у свої резерви за 80-90% вартості. Без цього аграрії недоотримають ліквідності, тобто вони відчуватимуть значну нестачу коштів. А після розблокування портів аграрії могли б продати це зерно і повернути гроші державі. Але навіть якби цього не сталося швидко, то держава була б з продукцією, аграрії — з грішми», — додав трейдер.

Читайте також: Через війну в Україні падає ціна фуражної кукурудзи

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus