Втрати посівних площ під овочами у сезоні 2022 орієнтовно сягають 16%

9 квітня 2022 125 0
Втрати посівних площ під овочами у сезоні 2022 орієнтовно сягають 16%
Kurkul.com

Враховуючи воєнний стан, прогнозоване скорочення посівних площ для овочівництва у зонах бойових дій ймовірно складе 40%. Про це йдеться у матеріалі «Овочі в умовах війни: планове виробництво, посівні площі, залишки» на Kurkul.com.

За прогнозами, скоротяться посівні площі на Півночі, Сході та Півдні, зокрема у Чернігівській, Херсонській, Харківській, Сумській, Миколаївській, Луганській, Київській, Запорізькій і Донецькій обл. На 19,2% — у Полтавській області. Значно нижчий відсоток спостерігається у Тернопільській, Волинській, Дніпропетровській і Рівненській областях, де цьогоріч не засіють овочами від 1,27 до 5,65% земель. Середні втрати посівних площ під овочами у 2022 р. орієнтовно сягають 16,3%.

Читайте також: На Херсонщині фермери почали висаджувати овочі

До скорочення посівних площ додаються ще й проблеми з постачанням необхідних для овочівництва матеріалів. Попри те, що переважна більшість аграріїв встигла законтрактувати матеріали до нового року, проблемним питанням залишається доставка до господарства. І це стосується як насіння, так і готових овочів. Логістика, особливо в областях тимчасово окупованих та активних воєнних дій, нестабільна або відсутня взагалі.

Також гостро не вистачає інших засобів виробництва овочів. Наприклад, обладнання для теплиць, парників тощо.

«Для органічного вирощування дині та кавуна потрібна мульчувальна плівка, яку нам постачає компанія «Планета Пластик», що знаходиться в Ірпені. Крапельну стрічку для зрошення ми купували у підприємства «Нетафім» з Нової Каховки, яка наразі є окупованою. Передплачене замовлення наразі виконати не можуть. Але тепер питання: де брати цю крапельну стрічку? Наразі шукаємо альтернативу всюди. Можливо, будемо купувати з Румунії або Болгарії», — прокоментував керівник господарства ТОВ «Дунайський Аграрій» Роман Дяжук.

Читати за темою: Дунайський аграрій висіває органічну яру цибулю

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus