Фермерам розповіли про альтернативні способи зберігання зерна

19 квітня 2022 753 0
Кільцеве зерносховище
Кільцеве зерносховище

Попри бойові дії Україна розпочала посівну. Засіваються всі області, навіть ті, де посівна пов'язана з небезпекою для життя аграріїв. За прогнозом УЗА, аграрії в цьому сезоні можуть отримати близько 63 млн т урожаю зернових.

Проте на думку експертів, зважаючи на блокування портів, Україна не зможе вчасно все зерно експортувати, а елеваторних потужностей може не вистачити. Про це йдеться у матеріалі «Альтернативні способи зберігання зерна — традиції та сучасність», пише Kurkul.com.

Тож, альтернативні способи зберігання зерна:

  • у полімерних рукавах;

«Одна з основних вимог для такого способу — наявність рівної площини, де можна розмістити полімерні рукава з зерном. В один полімерний рукав, в залежності, від його розмірів, може вміщатися до 200-250 т зерна. Сам рукав — це довгий тришаровий мішок. Максимальні строки зберігання в такому рукаві — 24 місяці, зазвичай рекомендують не більше 18 місяців. В полімерних рукавах можна зберігати як кормове, так і продовольче зерно».

  • під землею;

«Як і в випадку з полімерними рукавами, якість зберігання  зерна в підземних сховищах забезпечується за рахунок герметизації. На відміну від зберігання в рукавах, в підземних сховищах зерно можна держати декілька років, без істотної втрати схожості та енергії пророщування. Траншеї для зерна риють на височині або на рівнині, там не має бути високих ґрунтових вод — щоб стіни й підлога сховища були завжди сухими. Зерно в такій ямі можна зберігати навіть без внутрішньої гідроізоляції, при такому зберіганні пошкодиться лише 1-2 см збіжжя, що безпосередньо контактує з ґрунтом».

  • модульні зерносховища;

«Модульне зерносховище зроблене зі знайомих усім елеватористам перфорованих металевих панелей з оцинкованої сталі. Ці панелі опираються на трикутні стойки та з'єднуються між собою болтами. В залежності від необхідності та кількості з'єднаних панелей, модульне зерносховище може вміщати від 1 до 300 та більше тон зерна. В модулі можна зберігати зерно протягом 6-9 місяців».

  • кільцеві зерносховища.

«В них можна завантажити від 300 до 5 тис. т зерна.  Сховище складається із сталевого оцинкованого кільця діаметром від 10 до 33 м та висотою 0,6-2 м. Само кільце збирається з кількох секцій. Змонтувати зерносховище можна за 1 день. Кільцеві зерносховища потрібно ставити лише на височині. Дно споруди вистилають армованою полімерною підкладкою — вона захищає зерно від шкідників та вологи. Недоліком таких сховищ є те, що їх необхідно встановлювати біля джерела електроенергії, щоб забезпечити роботу вентиляційних систем». 

Читати за темою: На Львівщині завершується будівництво фермерського елеватора

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus