Через нестачу добрив у сезоні 2022 аграрії сіятимуть більше сої та соняшника — думка

23 квітня 2022 132 0
Через нестачу добрив у сезоні 2022 аграрії сіятимуть більше сої та соняшника — думка
Kurkul.com

Через значний стрибок цін на добрива невеликі господарства не встигли вчасно придбати потрібні обсяги для формування планового врожаю. Про це розповів Тарас Корнієнко, заступник головного агронома агрогрупи «Агрейн», у матеріалі «Посівна 2022: основні проблеми та перспективи проведення», пише Kurkul.com.

Як зазначається, крупніші підприємства змогли закупитись міндобривами заздалегідь. А от багато невеликих і навіть середніх господарств не завжди мали змогу закупити потрібні обсяги для формування планового врожаю через значний стрибок цін на азотні добрива.

«Наша компанія ще у травні 2021 року закупила весь обсяг необхідних на нинішній сезон добрив, тож зараз проблем по цьому питанню не маємо. Але знаю, що багато хто може зіштовхнутись із такою проблемою. Тим паче, що минулий сезон був одним із найбільш вдалих, в Україні зібрано рекордний урожай. Відповідно, винесення із ґрунту наявних елементів було також на високому рівні. Тому цьогоріч варто поповнити запаси, але з об’єктивних причин не всі можуть це зробити. Тож дефіцит мінерального живлення може позначитись і на результатах сезону», — пояснив Тарас Корнієнко.

Водночас, за його словами, ситуація з добривами ще з осені змусила багатьох переглянути свою сівозміну в бік збільшення площ під культурами, які потребують менших обсягів удобрення. Тобто цьогоріч більше сіятимуть сою, соняшник тощо.

Читайте також: Аграрії засіяли соняшником понад 400 тисяч га

Нагадаємо, у Мінагрополітики повідомили, що через війну українські аграрії вже змінюють структуру посівів. Значна частина сільгоспвиробників переорієнтовується на культури, які значно дешевші в посіві.

«Структура посівів вже змінюється, і ми як Мінагро, це підтримуємо. Річ у тому, що значна частина аграріїв переорієнтувалася на культури, які дешевші при посіві, наприклад, ті ж самі ярий ячмінь та яра пшениця, посів якої відбувається зараз. Натомість посіви кукурудзи очевидно будуть зменшуватись», — зазначив міністр агрополітики Микола Сольський

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus