Україна активізувала автомобільний імпорт пального — Куюн

3 травня 2022 91 0
Україна активізувала автомобільний імпорт пального — Куюн
Depositphotos

Станом на квітень сільгоспвиробникам не вистачає понад 40 тис. т пального для посівної. Від аграріїв надійшло понад 4 тисячі заявок на платформу agrostatus.org, створену на початку березня поточного року Міністерством аграрної політики та продовольства України. Про це йдеться у матеріалі «Чи вистачить дизельного пального для посівної, та де його шукати фермерам?» на Kurkul.com.

Як розповів директор «Консалтингової групи А-95» Сергій Куюн, наразі активізувався автомобільний імпорт. Так, вперше був відмічений імпорт бензину з Німеччини. Також, Україна вже чекає нафтопродукти з Нідерландів та Бельгії. Проблема у тому, що багато машинами не завезеш.

«Напруга за всіма видами пального, але по дизелю вона виглядає найбільшою. Своє слово сказав й попит з боку аграріїв. Хоча за всіма ознаками він менший, ніж очікувалось. Мені невідомі випадки, щоб хтось не зміг купити пальне, або щоб десь були черги з бензовозів. Серед версій — наявні в фермерів стоки пального, скорочення посівних робіт, вибір на користь менш «примхливих» культур та спрощення технологій з метою економії пального та добрив», — розповів Сергій Куюн.

Він також додав, що трейдери працюють як одне ціле. Якщо один знайшов можливість придбати партію, то її розподіляють серед інших аби наповнити ринок пальним. Змінилась логістика, географія споживання, доступ до окремих ресурсів був втрачений.

«Стосовно дизпалива, після першої атаки на Кременчуцький переробний завод, не було великої пропозиції дизелю Євро-5, лише Євро-4. Після другої атаки, що була на Великдень, зараз скоротилася пропозиція і на дизель Євро-4. Але для нашої техніки потрібен дизель Євро-5», — зазначив керівник СФГ «Астра» Роман Горобець.

Він додав, що вони, як альтернатива, будуть постачати пальне із Литви.

«Ми спілкували з імпортерами пального з Литви, воно доступне. Але потрібно чекати 2-3 тижні на один бензовоз. У нашому бізнесі важливим є закуповувати все наперед. Зараз ми думаємо, як забезпечити господарство дизпальним на період збиральної компанії, яка розпочнеться, якщо все буде добре у липні. На посівну ми все купили, до початку війни», — додав Роман Горобець.

За його словами, замовити пальне не проблема, але постачання з ЄС є значно дорожчими. Попит на нафтопродукти з нового напрямку провокує підвищення диференціалів європейськими трейдерами. 

Нагадаємо, у Кабінеті Міністрів обіцяють, що впродовж наступних 7 днів дефіцит буде ліквідований, оскільки оператори мають законтрактовані обсяги на території Західної Європи. І зараз вирішується питання їх завезення на територію України.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus