Ціни на дизельне пальне не втримаються на рівні 58 грн — експерт

19 травня 2022 239 0
Ціни на дизельне пальне не втримаються на рівні 58 грн — експерт

Гуртова ціна дизелю наразі 60 грн/л, тому на заправках дизпаливо не може коштувати у межах 58 гривень, як очікують в Уряді. Про це сказав Сергій Куюн, директор консалтингової групи «А-95», пише Громадського радіо.

«Я розумію, уряд хоче заспокоїти людей, намалювати якусь стабільність. Але мені здається, що людям краще казати правду. А правда у тому, що ситуація важка. І ситуація  з постачанням не вирішиться у найближчі місяці. Ми будемо жити в умовах дефіциту і економії пального…Щодо ціни за дизельне пальне, то я точно знаю, що вона не втримається у межах 58 грн, оскільки сьогодні вартість гуртових продажів 60 грн. Аграрні компанії купують за ціною 65 грн за літр, тобто це гуртова ціна. Як ціна на заправці може буде нижчою гуртової? Такого не буде», — пояснив Сергій Куюн.

Тому, за його словами, риторика про те, що уряд відпускає ціни, але очікує, що вони зафіксуються на якомусь рівні — взаємосуперечливі речі.

Нагадаємо, Уряд призупинив держрегулювання цін на пальне. З операторами ринку, стверджують в Уряді, досягнули домовленості про максимальну вартість бензину і дизельного палива на АЗС. За оцінками Уряду, очікувані граничні ціни на дизельне пальне будуть не вище ніж 58 грн/л, а ціни на бензин — не вище ніж 52 грн за літр.

Водночас за прогнозами науковців Інституту аграрної економіки, в літній період та на час збирання врожаю очікується подальше зростання вартості пального — на 20–25% від сьогоднішньої ціни в Україні.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus