На Харківщині вдалось врятувати зразки із генетичного банку рослин

23 травня 2022 38 0
Генетичний банк рослин
gettyimagesГенетичний банк рослин

Попри влучення рашистських снарядів у будівлі Національного центру генетичних ресурсів рослин у Харкові, зразки вдалося врятувати — співробітники установи заздалегідь їх продублювали. Про це розповів доктор сільськогосподарських наук Сергій Авраменко, пише УНН

Проте, за його словами, виникли інші проблеми, які ускладнюють збереження зразків. Основна з них — зруйноване обладнання.

«Я раніше припускав, що є зразки, які назавжди втрачені. Та, на щастя, наші працівники встигли продублювати їх і сорти можна буде врятувати. Проте, у зв’язку із ракетними ударами знищене обладнання, яке допомагає зберігати та підтримувати рослини», — про це заявив Сергій Авраменко.

Читайте також: На Тернопільщині створюватимуть нові гібриди української кукурудзи

Як зазначив науковець, в генетичному банку рослин України зберігається близько 160 тисяч зразків рослин у вигляді насіння. Але воно з роками втрачає схожість, тому раз на декілька років його пересівають. Не все одразу, а кожен рік певну партію насіння, що налічує кілька десятків тисяч.

Зі слів Сергія Авраменка, озимі культури були висіяні ще восени і зараз вже в полі, ростуть. Якщо там не буде бойових дій, згодом їх можна буде зібрати. Виникла проблема з ярими культурами, які треба було висівати навесні, але цього зробити не вдалося через російське вторгнення.

«Вщент знищене обладнання: комбайни, трактори, сівалки, селекційна техніка, така як молотарки, сівалки. Без цього ми не зможемо висіяти пізні ярі культури, тому скоріше за все щодо ярих цей рік втрачено. Щодо озимих, то теж незрозуміло, яким чином будемо збирати насіння. Оскільки спочатку рослини треба захистити від хвороб, шкідників, бур’янів. Тут потрібна техніка, якої немає, і пестициди, які згоріли на складах. Далі виникне проблема збирання насіння. Звичайні комбайни нам не завжди підходять, потрібні селекційні. Наші співробітники вже готують серпи, щоб вручну зібрати хоча б невелику кількість зразків», — повідомив Сергій Авраменко.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus