Запрацювала платформа фіксації збитків, завданих агробізнесу окупантами

24 травня 2022 68 0
Запрацювала платформа фіксації збитків, завданих агробізнесу окупантами

Український Клуб Аграрного бізнесу за підтримки Міністерства аграрної політики та продовольства України запустив електронну платформу для фіксації та документації завданих збитків та шкоди аграріям російським повномасштабним вторгненням.

Зібрана інформація буде передаватись для опрацювання органами державної влади та подальшого відшкодування та компенсацій.

Фіксація знищення чи пошкодження майна має включати:

  • обстеження та інвентаризацію майна, судові експертизи, докази у кримінальному провадженні, акт ДСНС, відео та фото та покази свідків.

«Російські війська цілеспрямовано мінують поля, викрадають та підривають сільськогосподарську техніку, знищують об’єкти аграрної інфраструктури. Оцінка завданих збитків — це важливий етап в подальшій відбудові аграрного потенціалу нашої держави», — повідомили в УКАБ.

Генеральний директор УКАБ Роман Сластьон закликав представників аграрного бізнесу долучатися до цієї платформи, оскільки це створить більше можливостей для лобіювання та проведення адвокації необхідності компенсацій збитків для агросектору з тієї суми компенсацій чи репарацій, на які може розраховувати Україна.

Водночас юристи наголошують, що пошкодження майна агрокомпаній від воєнної агресії — є воєнним злочином, тому й мова йде в цьому випадку про кримінальний процес.

«На рівні генерального прокурора реєструється кримінальне провадження на підставі заяв, далі ця інформація об’єднується, і нею діляться з міжнародними інстанціями, наприклад, Міжнародним кримінальним судом. Якщо будете йти шляхом, при якому стягненням компенсацій буде займатися держава Україна від імені усіх, то для цих цілей розглядають саме кримінальні процеси як механізм акумуляції цієї інформації», — пояснюють юристи.

Читайте також:

На Одещині рашисти обстріляли підприємство з добривами

На відновлення постраждалої від рашистів ферми волонтери зібрали 300 тисяч грн

Тваринники Донеччини внаслідок війни зазнали збитків на 410 млн грн

Виконано за допомогою Disqus