В Україні розробили високоефективний інсектицид для знищення лускокрилих шкідників

27 травня 2022 3850 0
В Україні розробили високоефективний інсектицид для знищення лускокрилих шкідників
UKRAVIT

Лускокрилі шкідники становлять значну загрозу для цілого ряду культур: адже за недостатньо інтенсивного або несвоєчасного контролю вони можуть спричинити суттєві втрати майбутній врожайності. Про це повідомили фахівці компанії UKRAVIT SCIENCE PARK.

Тож, вони рекомендують враховувати цей аспект при формуванні систем захисту і особливо ретельно обирати інсектицидні препарати для їх контролю. 

«Контроль лускокрилих шкідників — серйозний виклик для аграріїв, які вирощують плодові, польові, овочеві культури і виноград», — зазначив керівник агрономічного департаменту компанії Олександр Мигловець.

За його словами, по-перше, вони наносять дійсно велику шкоду посівам і насадженням — як пряму, через фізичні пошкодження, які негативно впливають на загальний ріст і розвиток культур і, відповідно, на майбутню врожайність, так і опосередковану — створюючи своєрідний «портал» в місцях пошкоджень для комплексу небезпечних хвороб. По-друге, лускокрилі види шкідників важко контролюються за допомогою більшості поширених інсектицидів, оскільки вони мають високу стійкість до пестицидів, тож це питання потребує індивідуального підходу.

Читайте також: Як захистити посіви соняшника та сої від бур’янів — поради фахівців

«Для вирішення «лускокрилої проблеми» я рекомендую застосовувати інсектициди на основі емамектин бензоату: ця діюча речовина високоефективно контролює представників ряду лускокрилих і здатна нейтралізувати їх на ранніх стадіях розвитку, доки вони ще не встигли завдати посівам і насадженням непоправною шкоди», — додав Олександр Мигловець.

З огляду на це, фахівці UKRAVIT SCIENCE PARK розробили і вивели на ринок високоефективний інсектицид із трансламінарними властивостями Туріл (емамектин бензоат, 100 г/кг), націлений на знищення лускокрилих шкідників у плодових насадженнях, виноградниках, а також на ріпаку, соняшнику та овочевій групі.

Діюча речовина препарату володіє контактною та кишковою дією. Це нейротоксин, що порушує нормальне функціонування γ-аміномасляної кислоти (ГАМК) — однієї з небагатьох  амінокислот, яка діє як передавач нервового імпульсу.

Емамектин бензоат, як і інші авермектини, зв’язується з рецепторами ГАМК, що призводить до підвищення проникності іонів хлоридів у нервові та м’язові тканини в результаті відкриття глутамат-залежних хлоридних каналів. Тому після потрапляння діючої речовини до організму шкідника вже через кілька годин спостерігається параліч, блокується рухова активність, припиняється харчування і за кілька діб настає повна загибель (залежно від віку гусениць).

Препарат забезпечує тривалий високоефективний контроль найбільш шкодочинних лускокрилих шкідників, у тому числі тих, які ведуть прихований спосіб життя (за рахунок трансламінарної дії).

В садах Туріл ефективно вирішує проблеми з плодожерками, мінуючими молями та листовійками, на виноградниках — чудово справляється з гроновою та виноградною листовійками та іншими шкідниками. Крім того, він забезпечує надійний захист посівів ріпаку від капустяної молі, біланів тощо, а на овочевому сегменті може застосовуватись проти біланів, видів совок, трипсів. Важливо, що при цьому за рахунок трансламінарної дії негативний вплив препарату на ентомофагів є мінімальним.

«Туріл має добру сумісність з біологічними препаратами на кісточкових та овочевих культурах, тож може стати складовою інтегрованої системи захисту. А ефективність дії інсектициду не залежить від погодних умов – високих температур повітря, сонячного випромінювання та випадання опадів, що можуть бути характерними після повного цвітіння, наприклад, садів. Таким чином, він є оптимальним рішенням для контролю «лускокрилої загрози» для ряду культур», — додав Олександр Мигловець.

© Юлія Немцева, Kurkul.com, 2022 р.

Виконано за допомогою Disqus